https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Nad NLB-jem se zgrinjajo temni oblaki

Murska Sobota, 07.11.2013 ob 10:00  

 NLB je lani za stroške dela skupaj z odpravninami in drugimi zaslužki zaposlenih porabila nekaj več kot 118 milijonov evrov bruto, kar pomeni, da znaša povprečni strošek na zaposlenega okoli 33.000 evrov. S tem ko bodo do konca leta 2015 število zaposlenih zmanjšali za 700, naj bi banka privarčevala kar 28 milijonov evrov. Zato smo na NLB naslovili nekaj vprašanj o njihovih načrtih v Pomurju.

Koliko je zaposlenih v NLB-ju v Pomurju?
NLB ima v Pomurju 13 poslovalnic za fizične osebe in en podjetniški center, skupaj malenkost čez 200 zaposlenih. V Pomurju ima NLB mrežo 62 bankomatov, nekaj več kot 70.000 osebnih in dobrih 4.000 poslovnih računov.

Koliko jih nameravate odpustiti?
Do začetka leta 2015 bo banka število zaposlenih zmanjšala za predvidoma 20% glede na konec leta 2012.

Po kakšnem ključu boste odpuščali?
Program presežnih delavcev je banka sprejela na podlagi ugotovitvenega Sklepa o obstoju trajnega prenehanja potreb po delu večjega števila delavcev. NLB z večstopenjskim srednjeročnim procesom reorganizacije prilagaja svojo strukturo in obseg zaposlenosti gospodarskim razmeram na slovenskem bančnem trgu in projekcijam tržnih razmer v prihodnjih letih. Ugotovljena trajno presežna delovna mesta so poleg tega posledica poenostavljanja poslovnih procesov, zmanjšanja števila vodstvenih ravni in reorganizacij posameznih področij, ki uvajajo nove tehnološke pristope in organizacijske rešitve.
Letos bo banka število zaposlenih zmanjšala za skupaj 228 zaposlenih. Znižanje števila zaposlenih bo na vseh področjih in vseh organizacijskih enotah. V tem trenutku vam o spremembi v poslovni mreži in spremembi števila zaposlenih v vaši regiji še ne moremo posredovati.

Banka je kriterije in merila sprejela v skladu z veljavno zakonodajo in obema kolektivnima pogodbama. V okviru Programa presežnih delavcev je banka pripravila socialni program za omilitev negativnih posledic za presežne delavce.

Boste zaprli kakšno poslovalnico?
Za celovit odgovor na vaše vprašanje je še preuranjeno. Poslovalnic v tej fazi nismo zapirali. Banka bo namreč najprej optimizirala poslovne procese, da bo bolj odzivna na trg, da bi se v drugi fazi preobrazbe lahko usmerila v stranke, v analizo konkurenčnosti in izvajanje izboljšav, pa tudi spremembo in posodobitev obstoječih prodajnih kanalov. V tej drugi, kasnejši fazi preobrazbe, bo morala presojati tudi o optimalnem obsegu prodajnih poti, med temi je tudi mreža poslovalnic, podobno kot to že počne konkurenca. Pri tem bo poleg poslovnih rezultatov enakovredno vodilo tudi kakovost storitev banke. Vsaka odločitev bo torej utemeljena na temeljitih analizah poslovanja in učinkov za banko.

Koliko boste privarčevali z odpuščanjem v Pomurju?
V tem trenutku je preuranjeno posredovati točne podatke. Učinke bomo lahko ocenili po zaključku programa.

Je to zadnje odpuščanje tukaj, ali boste še odpuščali?
Gre za 1. fazo, kot že zapisano, pa bo banka število zaposlenih do začetka leta 2015 predvidoma zmanjšala za okrog 20%.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.11.2013 ob 10:49 slabo gost

      Ker banka slabo posluje, spet krivi zaposleni. Naj odgovarjajo predsedniki uprav, keri so tajkunom davali kredite. Kam to pelje.

      23 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2013 ob 12:09 niko gost

      to pelje tja kjer bi že zdavnaj moglo biti ,samo naj pokažejo zaposleni in njihovi prijatelji svoje kredite kako so si na tuj račun pripisovali obresti od drugih klientov ,če bi se opravil natančen pregled bi že zdavnaj bili vsi brezposelni v vsem tem je tudi nekaj dobrega čeprav prepozno oni svoje imajo mi pa bomo plačevali in dokapitalizirali vso nakradeno njihovo svinjarijo

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.11.2013 ob 12:23 polda gost

      Niko polj pa pustimo to organom, kateri so za to odgovorni in naj to raziščejo.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.11.2013 ob 16:50 istina gost

      V NLB so velka gospoda. Da odpustijo enoga zaposlenoga ponucajo 30.000,00 za ništerne pa celo 60.000,00 EUR. To ka de jih država morala dokapitalizirati jih nika ne briga. V primeru MURE je nej bilo isto. Banda pokvarjena.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.11.2013 ob 15:59 sobota murska gost

      Nad prebivalstvom Prekmurja so že dugo črni oblaki .Tej v bankaj so nikoli nej čutili pomanjkanja in vsega drugega tako kot smo čutili delavci in naša deca .Tej so vsaj plače dobivali in regrese mi edni pa smo morali oditi brezi plač .

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.11.2013 ob 16:29 hm gost

      Toti majo dobre sindikate, da jim pripada vse po zakonu.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.