https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Neodstranjene vinjete vplivajo na vidljivost voznika

13.12.2013 ob 9:00  

Večje število nalepljenih vinjet na vetrobranskem steklu vpliva na varnost v prometu in učinkovitost kontrol, globe pa zakon vseeno ne predvideva. Policisti lahko voznika le opozorijo.

Od začetka decembra lahko vozniki že kupijo vinjeto za leto 2014, ob tem pa se pojavi vprašanje, ali je treba predhodno vinjeto ob tem z vetrobranskega stekla odstraniti. Vozniki imajo zelo različne navade, saj imajo nekateri nalepljeno le veljavno vinjeto, nekateri imajo nalepljeno letošnjo in novo, spet drugi imajo poleg slovenske nalepljeno še avstrijsko vinjeto.

FOTO: pigac.si

V zakonu globa ni predvidena

Uredba o cestninskih cestah in cestnini z dne 28. 12. 2009 sicer določa, da se "zaradi varnosti v prometu ter zagotavljanja učinkovite in uporabniku prijazne kontrole plačevanja cestnin morajo pred namestitvijo nove veljavne vinjete z vetrobranskega stekla odstraniti prej nameščene oziroma neveljavne vinjete". 

Vendar v zakonu o javnih cestah ni nikjer opredeljen prekršek v zvezi s tem in morebitna globa zanj, tako da zakon globe vseeno ne predvideva.  

"Če pa v zakonu ni opredeljen prekršek za določeno ravnanje, zanj niti ne more biti predpisana oz. izrečena globa. Iz tega torej sledi, da cestninski nadzornik uporabnika cestninskih cest ne more oglobiti, saj v področnem zakonu, ki daje cestninskim nadzornikom pooblastila za delo, ni opredeljenega prekrška v zvezi s takšnim ravnanjem," so za Siol.net povedali na Darsu.

Policisti svetujejo odstranitev vinjet

"Kazenske sankcije za neodstranitev vinjet zakonodaja ne predvideva, ker pa večje število nameščenih vinjet lahko vpliva na vidljivost voznika, policisti v teh primerih voznike pozovejo, da neveljavne vinjete odstranijo," so za Siol.net povedali na policiji.

Vir: Siol.net

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.