https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Doma boste kaznovani za prekrške v tujini

18.12.2013 ob 9:30  

Za prometni prekršek v eni od 25 držav članic EU je odslej v veljavi precej poenostavljeno kaznovanje. Če boste tam naredili prekršek vas bo tako kazen čakala doma.


Doslej ste po cestah v državah EU lahko vozili bolj lahkotno kot doma

Zdaj pa bo drugače, saj za kup prometnih prekrškov v eni od 25 držav članic EU je v veljavo namreč stopilo poenostavljeno kaznovanje, piše Žurnal24. Kot navaja Evropska komisija, nerezidenti po Evropi sicer povzročijo pet odstotkov vseh storjenih prekrškov, kar 15 odstotkov na račun prehitre vožnje - pri nas so tujci lani "zakuhali" približno deset odstotkov kazni.

Prekrški, ki jih bodo lahko članice EU naslovile na rezidente drugih članic

Prehitra vožnja, vožnja skozi rdečo luč, uporaba mobilnega telefona med vožnjo, vožnja pod vplivom alkohola ali mamil, neuporaba varnostnega pasu ali čelade ali neupravičena uporaba voznih pasov (denimo za avtobuse) so eni izmed prekrškov, ki jih bodo lahko članice EU odslej zlahka naslovile na rezidente drugih članic, ko jih bodo ti storili na njihovem ozemlju ter jih bodo pri tem zasačile prometne kamere in podobne naprave.

Foto: www.sxc.hu

Lažje kaznovanje omogoča direktiva o lažji čezmejni izmenjavi informacij o prometnih prekrških z zagroženo kaznijo nad 70 evrov

Dogovor se razširja na 25 članic EU - izven tega kroga so Velika Britanija, Irska in Danska. Doslej so namreč imele članice veliko težav pri izterjavi kazni, če prekrškar globe ne plača pa lahko po direktivi nadaljnji postopek vodijo domači organi.

Dopis mora biti v enem od uradnih jezikov države, v kateri je bilo vozilo registrirano

Kazen, kot je predpisana za prekršek v državi, v kateri je bil storjen, bodo pristojni organi poslali na naslov lastnika vozila. Prejeto obvestilo mora biti v slovenskem jeziku, saj v nasprotnem primeru lahko odklonijo sprejem pisanja, če mu ni priložen prevod!

Vir: http://avto.finance.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.