https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Davek na nepremičnine še v ustavno presojo

03.01.2014 ob 11:20  

Združenje občin Slovenije bo danes vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine skupaj s predlogom za začasno zadržanje izvajanja in absolutno prednostno obravnavo.


Združenje občin Slovenije zahteva oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine

Menijo, da bo zakon povzročil velik izpad njihovih finančnih virov in posegel v avtonomijo lokalnih skupnosti ter da podatki, na katerih temelji posplošena tržna vrednost nepremičnin in s tem davčna osnova, ne zagotavljajo pravične oz. enakopravne obravnave vseh zavezancev.

foto: rtvslo.si

Zakon z ukinitvijo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki je z okoli 200 milijoni evrov predstavljal 10 odstotkov vseh prihodkov občin, jemlje občinam avtonomijo ter krši evropsko listino lokalne samouprave in slovensko ustavo, pravi predsednik združenja Robert Smrdelj. Hkrati bo država občinam z obveznostjo plačila davka naložila dodatno finančno obveznost, ne bo pa zagotovila vira, pravi Smrdelj.

Zakon, ki je začel veljati 1. januarja, je sicer na zahtevo stranke SDS že v ustavni presoji, vložitev zahteve pa je napovedal tudi državni svet

Da občine svoj del davka znižajo ali zvišajo za do polovico, ne bo nadomestila pomembnega instrumenta prostorske in socialno-demografske politike, kar je bilo dosedanje nadomestilo. Smrdelj pravi, da zvišanj v času recesije ni pričakovati, znižanj zaradi izpada prihodka tudi ne, hkrati pa bi za izvajanje omenjenih politike morale posegati tudi v državni del davka, kar pa za državo ni sprejemljivo.

Vir: 24.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.