https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Zimske razprodaje so se začele

06.01.2014 ob 12:00  

Z današnjim dnem se začenjajo zimske sezonske razprodaje tekstila in obutve. Ob tem pa je treba biti pozoren na označbe in pravila pri uveljavljanju reklamacij.

Trgovci že tradicionalno prvi delovni ponedeljek v novem letu znižajo cene tekstila in obutve, v tem časi pa veljajo posebna pravila, na katera je treba biti pozoren.

Razprodaja se ne sme pričeti pred prvim delovnim ponedeljkom in ne sme trajati dlje kot 60 dni. Razprodaje se bodo torej zaključile v prvem tednu marca. Čas trajanja razprodaje si lahko določi trgovec sam. V tem času morajo trgovine objaviti čas razprodaje, višino popustov in podatke o vrsti blaga na krajevno običajen način.

Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Če je odstotek objavljen v razponu (npr. od 30% do 50%), mora najvišji odstotek znižanja (v tem primeru 50%) zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.

Kljub znižani ceni mora biti blago na razprodaji brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako. V primeru, da se izkaže, da ima izdelek stvarno napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo, enako kot v redni prodaji v času izven sezonskih razprodaj.

V primeru, da na razprodaji kupite izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga kljub temu ne želite imeti, trgovec takega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj. Je pa odvisno od posameznega trgovca, kako bo vaši zahtevo obravnaval. Za dober poslovni običaj se šteje, če trgovec takšen izdelek zamenja, ali izstavi dobropis.

Pri nakupih prek spleta so pravila nekoliko drugačna. Tam kupljen izdelek lahko v 14-ih dneg vrnete tudi iz razloga, da vam izdelek ni všeč ali ga enostavno več nočete imeti.

V primeru težav se lahko obrnete na pristojne lokalne izpostave Tržnega inšpektorata po Sloveniji, so še zapisali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.