https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Češka Kofola zagotavlja, da zmore prevzem Radenske

24.03.2014 ob 10:30  

Češka Kofola, znana po istoimenskem zeliščnem napitku podobnemu Coca-Coli, je sredi februarja letos oddala zavezujočo ponudbo za nakup največjega slovenskega proizvajalca mineralnih vod Radenske. Po težkem letu 2013 so Čehi prepričani, da zmorejo prevzeti Radensko.

Češki proizvajalec brezalkoholnih pijač, skupina Kofola, je kljub visokim cenam surovin in slabšemu povpraševanju lani povečal prihodke iz prodaje za okoli 600 tisoč evrov, na 241,3 milijona evrov, so sporočili iz te družbe. Bruto marža se je zmanjšala za 6,3 odstotka, na 76,2 milijona evrov, poslovni izid iz poslovanja (EBIT) se je zvišal za 1,6, kazalnik EBITDA pa za pol odstotka.

Kofoli, ki je med ponudniki za prevzem Radenske, je lani uspelo povečati tržne deleže v različnih segmentih trga in zmanjšati zadolženost. Kot zagotavlja Daniel Buryš, finančni direktor skupine Kofola, ima skupina dovolj sredstev za nadaljnjo širitev, poleg Radenske, za katero so oddali zavezujočo ponudbo, pa spremljajo tudi druge možnosti za prevzeme v regiji.

Radensko hočejo tudi dediči

Medtem ko želi Pivovarna Laško čim prej prodati Radensko, državni uradniki (še vedno) odločajo o zahtevi predvojnih lastnikov (in ustanoviteljev) Radenske, družine Šarič, za vračilo njenega premoženja v naravi.

Gre za enega težjih postopkov denacionalizacije pri nas, s katerim trije dediči Šaričev v dveh postopkih zahtevajo vračilo 96 odstotkov leta 1945 odvzetega podjetja. Gornjeradgonska upravna enota je sicer že zavrnila denacionalizacijski zahtevek Rudolfa Hoehna Šariča za vračilo 48-odstotnega deleža Radenske, ki so ga po vojni odvzeli njegovi materi Vilmi, vendar sta Šaričeva odvetnika zoper tak sklep sprožila postopek na upravnem sodišču.




    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.03.2014 ob 11:13 komentator gost

      ta kofola je ogabna

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.03.2014 ob 19:46 Gipsy gost

      Kje se jo pa dobi?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. dugy
      24.03.2014 ob 23:17 dugy

      Pohvalno, da se v rezultatih podjetja omenja ebito in ebitdo, ki sta realni pokazateljici uspešnosti poslovanja, v nasprotju z "golimi" prihodki. Za še bolj kredibilen članek pa pogrešam podatek o dejanski ebiti in ebitdi, saj podatek o povečanju slednjih ne pove prav veliko, razen tega, da podjetje posluje uspešneje, kot prejšnje leto. Če pa dodate še podatek o kapitalski ustreznosti ste pa zmagali!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.03.2014 ob 14:38 občan gost

      Radenska se nikoli nebi smela prodat Laškemu. Upam, da je lahko določene ljudi zelo sram, kaj se dogaja s to svetovno znano polnilnico pijač.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.