https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Po količini popitega alkohola Slovenci v svetovnem vrhu

14.05.2014 ob 9:45  

Kljub majhnosti naše države, pa se Slovenci nemalokrat znajdemo visoko na svetovnih lestvicah. Ena takih, na katero sicer ne bi smeli biti ponosni, je lestvica držav glede na količino zaužitega alkohola. Tu Slovenci zasedamo visoko 25. mesto.


Po največjem opijanju smo sicer splošno znani državljani evropskih držav, saj povprečen Evropejec po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) popije približno dvakrat toliko alkohola, kot je svetovno povprečje. Povprečen državljan Slovenije letno popije 11,1 litra čistega alkohola, kar nas med 186 državami sveta uvršča na 25. mesto.

Hrvati so nas na lestvici krepko prehiteli

Kralji glede na količino popitega alkohola so Belorusi, ki popijejo povprečno 17,8 litrov na prebivalca. Sledi jim Litva, kjer prebivalci povprečno popijejo 16,9 litra, in Moldavija s 16,1 litra. Rusi, ki povprečno popijejo 14, 8 litra alkohola, se nahajajo na četrtem mestu, peto mesto pa si delijo Ukrajinci in Čehi. Sledijo Romuni, naši sosedje Hrvati, s katerimi nemalokrat tekmujemo za višje uvrstitve, so nas na tej lestvici »prehiteli« in se s 13 popitimi litri nahajajo na visokem osmem mestu. Sledijo Slovaki, visoko, na desetem mestu so tudi naši vzhodni sosedje Madžari.   

Pred nami so na lestvici še Srbi, Francozi, Portugalci, Namibijci, Latvijci, Avstrijci, Luksemburžani, Andorci, Finci, Poljaki, Nemci, Britanci, Gabonci in Bolgari.

Foto: www.sxc.hu

Alkohol vsakih deset sekund terja smrtno žrtev

Zaradi alkohola v Sloveniji trpi vsak četrti državljan. Kot poroča 24ur.com, se alkoholu neposredno pripisuje 941 smrti, od tega je tri četrtine moških, ki so najpogosteje umrli zaradi ciroze jeter. Po podatkih WHO po svetu letno zaradi alkohola umre 3,3 milijona ljudi. Če zraven prištevamo vožnjo pod vplivom alkohola, nasilje, povezano z alkoholom, in bolezni, lahko alkoholu pripišemo eno od 20 smrti v svetu, kar pomeni, da alkohol vsakih deset sekund terja smrtno žrtev.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.05.2014 ob 11:32 smrkci gost

      Kriva je država da ljudem ne da dela in ljudje nimajo druge izbire da se napijejo,ker si tako olajšajo probleme,ki jim je država povzročila da jim je vzela delo in službe.Piti,piti pa za boga nej pupistiti.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.05.2014 ob 15:02 ms gost

      Vsaj tü smo prvi in v korupciji . za to pa ; volim piti,volim piti...............

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.05.2014 ob 16:02 tarzan gost

      Na tak je norčeki pijejo pametni slujžijo jez san še nej vido nikoga ka bi probleme rejšo z lokanjem pijača alkoholna tou je upopija zatou ka si še delaš včje probleme kak z družino tak drugače tou je sramota nej veselje leleki.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.05.2014 ob 16:33 tai gost

      tarzan ka je to (upopija) ?tij ne piješ alkohola pa si nej kak bi mogel biti vijdi se kelko napak delaš .Soki tüdi škoudijo

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.05.2014 ob 1:04 vajz gost

      Visoko 25. mesto? Se hecate? Nindri na svejti se tak ne pidže kak prinas. Za statistiko je upoštejvana samo küplena pijača. kelko se pa domače šmarnice, rdečke pa šnopsa spidže? Mijslin, ka so stopničke naše....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.