https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Proizvodnja jaht Greenline v Puconcih naj bi stekla jeseni

05.09.2014 ob 10:00  

KD Group Matjaža Gantarja se je odločila za prodajo svojega skoraj polovičnega deleža v begunjski družbi Seaway Design, za katerega se zanima več investitorjev iz Nemčije, Francije in ZDA.

 

Toda možni kupec želi prevzeti tudi Seaway Yachts, ki gradi novo tovarno v Puconcih. V tem podjetju brata Jakopin prek povezanih oseb obvladujeta približno tričetrtinski lastniški delež, Seaway Design pa 24-odstotnega, pišejo v Dnevniku.

V KD Group so za Siol tv pojasnili, da je prodaja vodilnega svetovnega proizvajalca jadrnic del prestrukturiranja finančne družbe, torej je prodaja vseh naložb v skladu s programom prestrukturiranja celotne skupine KD.  

Kaj se dogaja s proizvodnjo v Puconcih?

Maja letos je Jakopin povedal, da je proizvodna hala zgrajena in da se izvajata tehnični prevzem in odprava manjših napak. Junija pa naj bi stekla proizvodnja jaht Greenline. Gradnja je večinoma potekala po načrtih, le časovno se je zavlekla za pol leta. V njej naj bi delo dobilo okoli 120 delavcev različnih profilov. Kot je povedal, je zanimanja za zaposlitev je veliko, vendar je zaradi specifičnosti del delavce prej treba izučiti. Ker proizvodnja do danes še vedno ni stekla smo poskušali izvedeti, kaj se dogaja. Uspeli smo izbrskati le, da naj bi s proizvodnjo v Puconcih začeli to jesen.

Usmeritev na trge izven Evrope

Jakopin je za Siol.net pojasnil tudi, da so se v Seawayu prilagodili na krizo, tako da so se usmerili v prodajo hibridnih plovil Green Line, ki imajo nizko porabo goriva in so bolj cenovno dostopne. Cene za plovila dolžine med 10 do 22 metrov se gibljejo med sto tisoč in 2,5 milijona evrov in začeli so delovati v drugih industrijah, v katerih se uporabljajo kompozitni materiali, kot so ladjedelništvo, vetrna energija in gradbeništvo ter se usmerili so se na trge izven Evrope, ki niso v krizi, predvsem v Ameriko in Kitajsko.

Prihodki Seawaya Yachts so se lani več kot podvojili

V zadnjih mesecih naj bi v Seawayu Design plače izplačevali z zamudo, prav tako pa naj bi zamujali s poravnavanjem obveznosti do dobaviteljev. Japec Jakopin, ki sicer predseduje nadzornemu svetu Seawaya Design, je za Dnevnik zatrdil, da z zamudami pri izplačilu plač ni seznanjen, direktor družbe Fabrizio Korošec, ki prihaja iz vrst KD Group, pa teh informacij ni želel komentirati.

Prihodki Seawaya Design so se lani več kot prepolovili, na 12,4 milijona evrov. Po dveh zaporednih letih, ko so poslovali z izgubo, je družba lani dosegla slabih 80.000 evrov čistega dobička. Prihodki Seawaya Yachts pa so se lani več kot podvojili in so znašali 20,4 milijona evrov. Ta družba je zabeležila tudi strmo rast čistega dobička, in sicer s 122.000 evrov leta 2012 na 1,1 milijona evrov lani.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.09.2014 ob 16:28 Delavec gost

      Kako zgrajeno,tako na hitro IZGUBLJENO,tako je to u tej Gnili SLOVENIJI...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.