https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V lekarnah kmalu na voljo zdravila z vsebnostjo kanabinoidov

07.01.2015 ob 7:00  

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je decembra izdala dovoljenje za vnos učinkovine tetrahidrokanabinol, ki je sintetični THC. Iz tega se bo pripravljalo magistralno zdravilo, ki jih bodo v lekarnah izdelali in izdali na podlagi zdravniškega recepta. Na voljo naj bi bili predvidoma sredi januarja.


Tetrahidrokanabinol pri nas spada med prepovedane droge skupine II, torej med substance, ki so zelo nevarne zaradi hudih posledic, do katerih lahko pride ob njihovi zlorabi, in se lahko uporabljajo v medicini.

Letošnja sprememba uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog je omogočila, da lahko zdravniki na recept predpisujejo zdravila na osnovi kanabinoidov, ki so ena izmed učinkovin v marihuani.

Evropska unija sicer pozna že več registriranih zdravil na osnovi kanabinoidov, s katerimi lajšajo simptome pri obolelih z multiplo sklerozo, pri raku, aidsu in tudi pri nekaterih boleznih črevesja in oči, poroča STA. Z njimi se predvsem omilujejo bolečine in krči, vplivajo pa tudi na zmanjšanje slabosti in povečanje apetita.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da za sedaj še ni dovolj dokazov, da bi kanabis oziroma zdravila, ki vsebujejo kanabinoide, ozdravila, ustavila ali upočasnila napredovanje katerekoli od bolezni. Ker na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije še niso dobili vloge za razvrstitev zdravila na listo, ki jo krije obvezno zdravstveno zavarovanje, bodo tovrstna zdravila vsaj v začetku le samoplačniška.Dobili jih bomo v obliki tablet, kapsul, kapljic ali pršil za nos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.01.2015 ob 11:09 lauraas gost

      Evo borci za legalizacijo marihuane, zdaj ste dobili vse za kar ste se borili.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.01.2015 ob 11:16 tam gost

      @ Lauraas tij nemaš pojma!!! ges san nej probal nigdar tou kaditi samo či pa ma zdravilne učinke pa je fajn ka se legalizira.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.