https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Klopi – majhne, a nadležne živali

18.4.2015  

Spomladi se hkrati z naravo prebudijo tudi klopi. Klopi so majhne, ampak za človeka lahko tudi zelo nevarne živali. Pomembno je, da se pred odhodom v gozd ali na travnik primerno zaščitimo. Po vrnitvi domov pa temeljito pregledamo.


Na svetu živi okoli 860 vrst klopov, a na srečo niso vsi nevarni za ljudi. Klopi so najbolj aktivni v zmerno toplih do vlažnih mesecih, od aprila do septembra. Zadržujejo se na senčnih in vlažnih travnatih območjih, obronkih gozdov, zadnja leta pa jih je vse več prisotnih tudi na travnikih v okolici hiš in mestnih parkih. Klopi se zadržujejo predvsem na višini do enega metra, saj se tako lažje naselijo na gostitelja. Klop ne čaka na gostitelja, ampak ga zazna predvsem po vonju in se aktivno napodi proti njemu. Klop pa lahko preide na človeka tudi preko domače živali, v kolikor se nanjo še ni povsem prisesal.

Bolezni klopov

Klopi prenašajo več obolenj, med katerimi sta v Sloveniji najpogostejši Lymska borelioza in klopni meningitis. Območje klopnega meningitisa je sicer omejeno na določena področja,  Lymska borelioza pa je prisotna po celi Sloveniji.

Pri klopnem meningitisu gre za virusno obolenje možganske ovojnice in osrednjega živčevja, ki se lahko konča, sicer v redkih primerih, tudi s smrtnim izidom. Zdravljenje poteka v bolnici. Specifično zdravilo za to ne obstaja, zato je ob analgetikih potrebno tudi počivanje.

Lymska borelioza je bolezen, ki prizadene več organskih sistemov. Prvi znak je pordela koža, ki začne v sredini bledeti, robovi pa ostanejo rdeči in se širijo, pri čemer se lahko šele po nekaj mesecih do enega leta pojavijo še simptomi, kot so povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, glavobol, huda utrujenost, prekomerno znojenje, suh kašelj. To bolezen se da uspešno zdraviti z antibiotiki.

Naravna zaščita pred klopi

Če želite sebe in svoje najbližje na naraven način zaščititi pred klopi naredite mešanico iz: 50 ml osnovnega olja jojobe, 15 kapljic eteričnega olja limonske trave, 5 kapljic eteričnega olja poprove mete, 7 kapljic eteričnega olja atlantske cedre,3 kapljice eteričnega olja bazilike.

V temno stekleničko nakapljajte eterilna olja, na koncu pa dodajte še osnovno olje jojobe. Stekleničko zaprite in dobro premešajte.

Mešanico lahko nanesete vsake 4 ure. Vendar pazite: mešanici ni primerna za otroke in nosečnice! Za otroke in nosečnice naj bo mešanica nežnejša: v 50 ml osnovnega olja jojobe dajte, 5 kapljic eteričnega olja geranije, 5 kapljic eteričnega olja prave sivke, 2 kapljici eteričnega olja atlantske cedre.

Kako klopa pravilno odstranimo?

Premikajočega klopa na koži previdno snamemo s kože s papirnatim robčkom. Če pa je klop že prisesan v kožo, ga skušamo izvleči celega z zato namenjenimi odstranjevalci (posebne pincete, dvoglave vilice) s katerimi lahko oprimemo klopa za glavico ali vrat. Med odstranjevanjem izvajajte polkrožne gibe in klop bo popustil. Nikakor pa ne smemo klopa dušiti z olji ali ga žgati, poroča portal bodieko.si.

Foto: www.wikipedia.org

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.