https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Dejan Vegič (BidSTAR) bo ta konec tedna oživel dražbe

21.05.2015 ob 9:30  

Dejan Vegič iz Markišavcev želi s svojim podjetjem BidSTAR oživeti dražbe. Prva se obeta že ta konec tedna, v nedeljo v Gornji Radgoni. Z njim smo se pogovarjali o ideji o dražbah, kje in kako bo prodajal na dražbi ter o dražbah pri nas in v tujini nasploh. Vegič je bil eden izmed udeležencev letošnjega projekta Podjetno v svet podjetništva. V času nakupov iz naslonjača iz Kitajske ideja o dražbah vsekakor izstopa in pritegne pozornost.

 

»Za podjetje sva potrebovala opremo in jo našla na dražbi v tujini«

Na vprašanje s čim se ukvarja, Vegič odgovarja, da »z odkupom in s prodajo nekurantnega blaga (zaležanega blaga, ki ga podjetja imajo v skladišču, a ga ne uporabljajo). Prodajamo po sistemu dražb direktno končnim kupcem in podjetjem za nadaljnjo uporabo«.

»Z ženo sva že prej imela podjetje in sva potrebovala določeno opremo. Našla sva jo na dražbi v tujini. Sistem prodaje se nama je zdel zanimiv in nakup je prinesel veliko pozitivnega vznemirjenja. Ob pregledu trga smo ugotovili, da pri nas ne obstaja nič podobnega. Obiskala sva nekaj policijskih dražb in videla, da je zanimanja kar veliko. Tako smo začeli razvijati idejo o prvi dražbeni hiši v Sloveniji. S programom Podjetno v svet podjetništva, ki ga je izvajala Regionalna razvojna agencija Mura, smo ga še dodatno izpopolnili in dodelali«, razlaga Vegič. 

O dražbah pri nas in v tujini Vegič pravi, da »priljubljenost je zagotovo velika, saj so dražbe sinonim za dobre kupčije. Kar se pa tiče ponudbe v Sloveniji obstajajo le dražbe sodišč in nekatere posamezne specializirane dražbe, kot je na primer dražba hlodovine. Takih dražb z mešanim blagom v Sloveniji še nismo zasledili«.

Prva dražba bo oživela že to nedeljo v Gornji Radgoni

»Stvari, ki jih bomo imeli na prvi dražbi, so različne, od kuhinjskih stolov, sedežne garniture, do sredstev za vzdrževanje avtomobila ter različni drugi izdelki, ki si jih lahko ogledate na povezavi http://bit.do/bidstar-1-drazba«, pravi Vegič. Za lokacijo je bila izbrana bivša igralnica Dama v Gornji Radgoni. Zakaj ravno tam, pa razloži, da »iz razloga povezave med dražbami in igralnico, ki tiči v vznemirjenju in tveganju. Razlika bo pa v tem, da tokrat zadnji ponudnik v vsakem primeru nekaj odnese iz igralnice - kupljene stvari«.

Prodajali bodo po sistemu videno-kupljeno-odpeljano. »Na samem začetku se bodo potencialni kupci morali vpisati z osebnim dokumentom in se strinjati s splošnimi poslovnimi pogoji, ki so objavljeni tudi na spletu. Takrat dobijo list s številko, katero med dražbo dvigujejo in s tem višajo ceno. Na koncu se najvišjemu ponudniku na končno ceno prišteje še 23 % dražbena provizija. Ko pri blagajni poravna dobljene izdelke jih lahko prevzame. Na tokratni dražbi bomo imeli nekaj več kot 100 pozicij.«

Za dražbo je potrebna ekipa. »V veliko pomoč so mi bivši sodelavci iz programa Podjetno v svet podjetništva, ki so med tem že v velikem številu postali podjetniki na svojih področjih. Ostalo ekipo pa sestavljajo večinoma ožji družinski člani in prijatelji«.

Vendar ideja ne ostaja le tu...

»Začeli bomo z dražbami v živo, ki jih organiziramo kot družabne dogodke tudi s ponudbo pijač. V pripravi je tudi že spletni portal. Izdelke, ki niso primerni za gospodinjstva, pa prodajamo tudi direktno podjetjem«, še dodaja Vegič.  

Kljub mladosti in družini se izobražuje in mu ni nobeno delo izpod časti

Dejan Vegič je tudi zasebno zanimiva oseba. Opiše se kot 31 let mlad oče štirih otrok, doma pa je Markišavcih. Pravi, da ga pri delu spodbuja in podpira žena. Končal je višjo gostinsko šolo, višjo ekonomsko šolo - smer računovodja, trenutno piše diplomsko delo na visoki šoli za turizem Turistica s področja managementa turističnih destinacij.

Do sedaj je opravljal različna dela z različno stopnjo odgovornosti. Pravi tudi, da mu nobeno delo ni bilo izpod časti. Opravljal je dela čistilca, vrtnarja, pospeševalca prodaje, organizatorja, natakarja in še veliko drugih. Letos se je udeležil projekta Podjetno v  svet podjetništva. Njegovo podjetje BidSTAR pa se ukvarja z dražbami, prodajo in likvidacijami. 

Foto: pomurec.com, facebook BidSTAR

    Fotogalerija