https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Roman Leljak sodišču predlagal zaslišanje Milana Kučana

22.05.2015 ob 11:00  

Roman Leljak je, v ponedeljek, na pričanju na višjem deželnem sodišču v Münchnu predstavil svoja razkritja v arhivih v zvezi z delovanjem negdanje jugoslavanske tajne službe Udbe. Poudaril je, da je SDV oz. Udba delovala na podlagi jugoslavanske ustave in zakonov, v formalnem smislu pa je bila fodrejena predsedstvu države, vladi in predsedstvu patrije.


Leljak je sodišču predlagal naj zasliši Milana Kučana, ker je le ta bil v letu 1983, ko je Udba v Nemčiji umorila hrvaškega oporečnika Stjepana Djurkovića, zaradi česar zdaj sodijo načelnikoma takratne hrvaške SDV Josipu Perkoviću in Zdravku Mustaču, član predsedstva CK ZJK, pozneje pa je bil tudi predsednik predsedstva ZKS.

Leljak je na pričanju sodeloval kot izvedenec, povedal pa je še, da je Udba imela razvejano mrežo delovanja, poleg zvezne in republiške uprave so obstajali tudi regionalni centri in podcentri, sodelavci pa običajno niso vedeli drug za drugega. Najbolje so bili obveščeni republiški in zvezni načelniki Udbe, saj se brez njih ni mogla zgoditi nobena najpomembnejša odločitev. Specialne akcije, med katerimi so tudi umori, je lahko odredil le republiški ali zvezni načelnik, če pa je šlo za osebo iz druge države, je bilo nujno tudi soglasje zveznega načelnika, je Leljak obrazložil ob primeru umorov Stjepana Crnogorca in Nikice Martinovića.

Na koncu zaslišanja je Leljak sodni senat presenetil s svojo knjigo o pravilnikih za delovanje tajne službe, ter zadnjo knjigo o zbranih delih udbovca Janeza Zemljariča, poročajo na spletnen portal reporter.si.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.05.2015 ob 11:30 Niki gost

      Potrebno je razkrinkati kriminalna dejanja zlocinske organizacije.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.05.2015 ob 16:39 gost gost

      Ali je to ta Leljak, ki je pred leti bil največji lopov?

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.05.2015 ob 10:22 lelek gost

      Ne ta lelek je drugi največji lo-pov ne vem kdo si privošči tej njegve pravljice objavljati izdajalci so vedno izdajalci lopovi so vedno lopovi zgodovinar bi mogo meti malo pojma od zgodovine moja stara mati je tudi zgodoovinarka ka zna kakšno vreme je bilo za božič pred par lejti

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.05.2015 ob 12:43 krajan gost

      Vsi, ki ga blatite pa pozabljate, da je na županjskih volitvah v Radencih prišel v drugi krog, tak, da se umirite malo in pustite človeka na miru.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.05.2015 ob 17:57 lelek gost

      Njega naj pistimo na meri on pa druge drka z lažmi in izmišlenimi zgodbami naklada smrduh lopovski naj mi vrne ukradeni denar pa te mo se pogovarjali ali pa naj se skrije in utihne za vedno ali pa naj poravna svoje dolgove in blebeče kar hoče idiot

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.08.2015 ob 9:29 kepa gost

      Ljeljak: kvazi publicist, janšist, prevarant,kriminalec, lopov, hrvaški -za dom spremni, agent KOS, propadli podoficir JLA .........gnoj od gnoja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.