https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Sobočanec Alojz Bokan leto dni v zapor zaradi oškodovanja SCT

23.06.2015 ob 7:00  

Nekdanji direktor murskosoboškega podjetja SCT TKO d.o.o. Alojz Bokan, doma iz Černelavec, je bil prejšnji teden obsojen na leto dni zapora. Zaradi oškodovanja SCT in njenih hčerinskih družb, za slabe tri in pol milijona, so bili poleg njega obsojeni še Aleksander Meze, Ivan Šimunič in Mihael Zidar. Sodba še ni pravnomočna.


V podjetju Tovarna kovinske opreme d.o.o. iz Murske sobote izdelujejo razne sestavne dele in sklope za gradbeno mehanizacijo, predvsem za bagre, buldožerje in nakladalce. Približno 96% celotne realizacije ustvarijo na trgih Evropske unije za tuje kupce. V podjetju je zaposlenih do 250 ljudi.

Foto: tko.si

Leto dni zapora Bokanu, Šimuniću štiri

Bokanu je okrožno ljubljansko sodišče zaradi zlorabe položaja izreklo leto dni zapora. Zaradi izčrpavanja SCT in njenih hčerinskih družb SCT TKO in SCT GEM so bili še obsojeni nekdanji član uprave SCT Aleksander Meze in nekdanji član uprave SCT Ivan Šimunić, ki jima je sodni senat prisodil štiri leta zaporne kazni, bivšemu direktorju SCT TKO Mihaelu Zidarju pol leta zapora, nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar pa je bil pred časom zaradi slabega zdravstvenega stanja izločen iz postopka.

Odlive sredstev iz družb prikrivali z navideznimi posli

Omenjeni so oškodovali SCT in njene hčerinske družbe med leti 2004 in 2008, ko so organizirali navidezno poslovanje SCT z drugimi gospodarskimi družbami, v katerih so bili prvotno tudi vsi direktorji.

Ivan Zidar naj bi diktiral ravnanje obsojenih, ki so mu zvesto sledili pri oškodovanju družbe. Obsojeni so družbe po oceni sodnega senata oškodovali za več kot tri milijone evrov, nekaj več kot 800.000 evrov pa je šlo Ivanu Zidarju. Sodišče je odredilo, da se mu ta sredstva odvzamejo, do pravnomočnosti sodbe pa je podaljšalo zavarovanje premoženja njemu in njegovi ženi.

Foto: rtvslo.si

Pogačar, Jevtovič in Sokler obsojeni na kaznivo dejanje

Matej Pogačar, Dejan Jevtović in Janez Sokler pa so bili obsojeni za kaznivo dejanje pomoči pri zlorabi položaja, saj so sklepali pogodbe in izdajali fiktivne račune, denar pa nato prek posrednikov predajali vodilnim v SCT. Jetović je dobil leto in pol zaporne kazni, Pogačar in Sokler pa leto dni.

Krivdo do zdaj priznalo 13 oseb

Na začetku postopka, ki se je začel februarja lani, je bilo v obtožnici 22 obtožencev, a jih je 13 dejanje že priznalo, eden pa je med postopkom umrl. Obtoženci so zatrjevali, da niso vedeli, kaj se dogaja v ozadju poslov in da so jih zavedli.

Vir: Finance.si

    Fotogalerija