https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

V Svetem Juriju ob Ščavnici sprejeli II. rebalans proračuna

Sveti Jurij ob Ščavnici, 03.07.2015 ob 12:00  

Na 7.redni seji so se v torek, 30.6.2015, sešli svetniki in svetnice občinskega sveta v Svetem Juriju ob Ščavnici. Sprejeli so II. rebalans proračuna občine, ter se med drugim seznanili s poročilom Policijske postaje in Zdravstvenega doma Gornja Radgona.

 

Po uvodnih besedah župana Mirka Petroviča, ki je prestavil poročilo župana in občinske uprave, so svetniki prisluhnili poročilu komandirja Aleksandra Kreslina iz PP Gornja Radgona.

Prevladuje premoženjska kriminaliteta

Komandir Aleksander Kreslin je povedal, da je bilo v primerjavi s prejšnjimi leti kaznivih dejanj manj, še vedno pa prevladuje premoženjska kriminaliteta – pri tem je izpostavil predvsem počivališče na Grabonošu - a slednja nima neposredne vzročne zveze s samimi občani. Na področju javnega reda in miru je bilo manj kršitev, na področju prometne varnosti pa so bile prometno varnostne razmere v letu 2014 zelo ugodne. Poudaril je, da na tem območju že 4 leta ni bilo prometne nesreče s smrtnim izidom. Poročilo je zaključil z oceno, da so varnostne razmere na območju občine stabilne in ugodne.

Svetnik Anton Postružnik je predlagal, da bi se izvajale pogostejše kontrole na cesti Sveti Jurij ob Ščavnici – Bučečovci, saj naj bi se po tej cesti vozili romunski avtobusi, tovornjaki težji od 7.5 tone itd. Komandir je obljubil, da bodo na tem območju poostrili kontrolo.

 

 

Šolske preglede bi radi opravljali v domačem kraju

Na seji je svoje poročilo podal tudi direktor ZD Gornja Radgona, Joža Primožič, dr.med.. Svetnico Slavico Trstenjak je ob tem zanimalo, kakšni so načrti za Zdravstveno postajo v Svetem Juriju ob Ščavnici, prav tako pa je predlagala, da bi za potrebe šolskih pregledov pristojni pediatri slednje opravljali na njihovi Zdravstveni postaji, ts tem prihranili otrokom pot do Gornje Radgone. Dr. Primožič je predlog ocenil kot dober, se mora pa o tem še posvetovati. Glede Zdravstvenega doma, ki deluje v občini, pa je povedal, da so v letošnjem letu popravili razpoke v celotni zdravstveni postaji, večji projekt, ki ga želi uresničiti pa je odvisen od pogajanj s Pomursko lekarno, ki se nahaja v isti stavbi. Želja je namreč, da bi prešli na ogrevanje s toplotno črpalko, a je zaradi vodov praktično in finančno ugodneje, če bi se Pomurske lekarne odločile za sodelovanje. Kmalu naj bi bila zdravstvena postaja bogatejša tudi za EKG in ultrazvočni aparat.

Po skrajšanem postopku sprejeli II. Rebalans proračuna 251

Izhodišče za pripravo II. Rebalansa proračuna občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2015 je bila predvsem vključitev novega projekta „Sanacija plazu Kutinci 14“ (114. 071 € z ddv), povečanje postavke Vodooskrba Pomurja- sistem C zaradi podpisa aneksa št.1 k „Pogodbi o izgradnji, obratovanju in skupnem upravljanju" projekta „Oskrba s pitno vodo Pomurja- Sistem C“, v katerem je definirana maksimalna možna višina sredstev za pokrivanje nujnih morebitno nesofinanciranih investicijskih del, potrebnih za zagotavljanje celovitega delovanja sistema, povečanje postavke namenjeni izvedbi priključnih mest in izgradnji čistilne naprave Biserjane ter potreba po uskladitvi nekaterih postavk v proračunu občine.

 

Občinski sveti občin sofinancerk projekta Vodooskrbe (Sistem C) - Apače, Radenci, Gornja Radgona in Sveti Jurij ob Ščavnici - so  meseca maja sprejeli sklepe, s katerimi so podali soglasje k pričetku nekaterih aktivnosti gradnje, ki so nujno potrebne za funkcionalno dokončanje gradbenih del in doseganje ciljev projekta. Ker omenjene aktivnosti lahko pomenijo tudi neupravičen strošek s strani sofinancerja, so se občine zavezale, da bodo sredstva v deležih, ki izhajajo iz pogodbe kot lastna sredstva, zagotavljale v proračunu. Za občino Sveti Jurij ob Ščavnici to pomeni sredstva v znesku 506.479,40 EUR, zato je bilo ta sredstva potrebno vključiti v rebalans proračuna občine.

Župan je, na predlog svetnice Marjane Habjanič, vložil amandma na II. rebalans, in sicer vključitev odhodka zaradi skupnega projekta z občino Gornja Radgona oziroma zaradi sočasne modernizacije ceste, katerega svoj del bo občina Gornja Radgona izvajala letos (Spodnji Ivanjci - mlin). Za odsek ceste Grabonoš – mlin, ki je v občini Sveti Jurij ob Ščavnici v dolžini cca. 300 metrov in s katero se bo občina po bližnjici povezala z občino Gornja Radgona so tako zagotovili sredstva v višini 30.000 EUR, in sicer z dodatnim zadolževanjem. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.