https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Dodatni dve leti za črpanje sredstev zakona o Pomurju

16.07.2015 ob 10:15  

Državni zbor je včeraj za dve leti podaljšal veljavnost zakona o Pomurju.


S tem je za dve leti podaljšal možnost črpanja sredstev, ki jih je za pomoč Pomurju predvidel zakon sprejet leta 2009. Zakon se je pričel uporabljati januarja 2010, do konca letošnjega leta pa bi morali v Pomurju počrpati 33 milijonov evrov pomoči. Do konca lanskega leta smo Pomurci uspeli porabiti 19 milijonov evorv sredstev, za letošnje leto pa jih proračun zagotavlja 4,4 milijona. V prihodnjih dveh letih bo tako na voljo še okoli 9,6 milijona evrov.

Kot je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Margareta Guček Zakošek, je v prvih letih izvajanja programa prišlo do zamika pri izplačilih predvsem zaradi začetnih aktivnosti, ki so potrebovale določen zagonski čas, v zadnjih letih pa se je vlada soočala z omejenimi proračunskimi zmožnostmi, ko je lahko zagotavljala občutno manjši del sredstev, kot so jih prvotno zakonsko predvideli (5,5 milijona evrov).

Doslej je bilo največ sredstev namenjenih spodbujanju začetnih investicij podjetij in ustvarjanju delovnih mest, manj pa je bilo aktivnosti za spodbujanje razvoja človeških virov in socialnega podjetništva. Kot pojasnjuje Guček Zakoškova prav ti področji predstavljata neizkoriščene priložnosti v pomurski regiji, podaljšanje roka za črpanje sredstev pa bo dalo možnost realizaciji predvsem tistim projektom, ki so že bili zastavljeni, vendar do njihove izvedbe še ni prišlo.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.07.2015 ob 10:46 smrkci gost

      Bogati bodo še bogatejši,mi revni pa še bolj revni,takšen zakon imamo v Sloveniji,ker so politiki tako naredili in si zaščitili svojo rit.Se pravi služiti z politiko,vse zase za druge ljudi pa nič čisto nič.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.