https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Gradnja odseka AC Draženci- Gruškovje: delo dobil slovenski konzorcij izvajalcev

17.07.2015 ob 11:00  

Ta teden je bila podpisana pogodba med SGP Pomgrad, kot vodilnim izvajalcem in predstavniki DARS za pričetek del na AC odseku med Draženci in Gruškovjem. Dela se bodo na tem delu odseka pričela predvidoma konec avgusta. Odsek predstavlja edini (13 km dolg) odsek še nedokončane avtoceste na 2.300 km dolgi povezavi med Hamburgom in Solunom.

 

»Gre za projekt, ki ima dolgo zgodovino in bi moral biti zgrajen že pred leti. S tem je povezana tudi kakovost življenja lokalnih prebivalcev, saj je bila ta, zaradi nedograjene avtoceste, vsa ta leta motena. Veliko število vozil, med njimi tudi precej tovornih, je namreč potovalo skozi naselja in predvsem v poletnih mesecih večkrat povsem blokiralo določena naselja,« je ob podpisu pogodbe izpostavil predsednik uprave SGP Pomgrad Igor Banič. Banič še dodaja: »Zadovoljni smo, da je bilo na razpisu izbrano podjetje - SGP Pomgrad, ki je vodilni partner. Po deležih si sledijo domača podjetja, in sicer CGP, GGD in CP Ptuj kot lokalni gradbinec, ki ima v lasti materialne resurse, ki so potrebni za izvedbo projekta. Tako je delo dobil slovenski konzorcij izvajalcev, ki skupaj zaposluje okrog 2000 ljudi.

Foto: arhiv pomurec.com 

V SGP Pomgrad ob tem opozarjajo, da je slovenska zakonodaja na področju javnega naročanja zelo kompleksna in velikokrat nerazumna,  projekti se vse prevečkrat uresničujejo z veliko zamudo. »Verjamemo, da bi tudi za prebivalce, ki so že večkrat v preteklosti, tudi s protesti in zaprtjem ceste, opozarjali na nevzdržno stanje, ponovno odlaganje začetka gradnje bilo nesprejemljivo, zato pozdravljamo današnji podpis pogodbe,« je še povedal Banič. Izpsotavil je še, da slovenska zakonodaja gradbincem nalaga tudi veliko tveganje, saj so vse postavke projekta fiksne, kar je na primer v sosednji Avstriji prepovedano. Tam morajo namreč javni naročniki preko indeksov cen ta tveganja izvajalcu  pokriti. 

Gradbeništvo je trenutno v negativnih indeksih, pravijo v Pomgradu, saj novih večjih projektov ni veliko. V Sloveniji pa naj bi bili po deležu gradbeništva v BDP v Evropi na repu. V Pomgradu ocenjujejo, da bo projekt odseka AC Draženci - Gruškovje tudi preostali gradbeni operativi v Sloveniji pomagal preživeti to težko obdobje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2015 ob 13:32 Radeba gost

      Congrats! http://radeba.manifo.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.