https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Elektro Maribor obnovil daljnovod Trdkova, sektor Martinje - Boreča

31.08.2015 ob 10:30  

Daljnovod Trdkova, ki se nahaja na skrajnem severu Goričkega, nekaj več kot 10 km severno od Murske Sobote, je Elektro Maribor zgradil leta 1960. Od takrat so bila na njem izvedena zgolj manjša vzdrževalna dela.


Daljnovod, v bližini naselij Ženavlje, Boreča, Martinje in Trdkova, z električno energijo oskrbuje več kot 1.500 odjemalcev.

Prvotni daljnovod je bil grajen z lesenimi drogovi in golimi tokovodniki, ki so bolj ranljivi na padce dreves in občutljivi na atmosferske vplive. Da bi trajno odpravili mesta, kjer je prihajalo do napak, so se lotili obnove daljnovoda. Stare drogove so nadomestili z novimi drogovi vpetimi v betonske klešče in zračnim izoliranim kablovodom. Zamenjali so 25 drogov in 1.750 m omrežja. Zaradi zahtevnosti terena in dolžine trase so obnovo izvedli fazno. Prvi del so dokončali že preteklo leto, celotno obnovo pa so zaključili v letošnjem avgustu.

Dela so potekala po izrazito hribovitem terenu, poraslem z gozdom in travniki. Teren, kjer so locirana stojna mesta drogov, pa je razvejan in z višinskimi prehodi, ki so za mehanizacijo težko dostopni. Tako je bila gradbena mehanizacija uporabljena le delno, kjer je bilo mogoče. Veliko dela je bilo opravljenega tudi ročno - izvajanje posekov trase, demontaža vodnikov in podiranje starih in postavljanje novih drogov ...

Gradbena in montažna dela so opravili sodelavci Elektra Maribor - Storitvena enota Ljutomer ob občasni pomoči sodelavcev Območne enote Murska Sobota, Nadzorništvo Mačkovci. Pri posameznih fazah je sodelovalo 6 do 13 sodelavcev.

Ker daljnovod napaja v večini radialne distribucijske transformatorske postaje, je bilo potrebno še posebej skrbno načrtovati posamezne faze del, tako da je bila oskrba odjemalcev z električno energijo čim manjkrat prekinjena. Potrebne pa so bile kratkotrajne prekinitve zaradi vzpostavljanja prenapajalnega stanja. Le v zadnji fazi gradnje, ko se je montiral kablovod, so bili nekateri odjemalci nekaj ur brez napetosti. Odjemalce o načrtovanih izklopih na področju Pomurja Elektro Maribor sproti obvešča preko njihove spletne strani, Radia Maxi in elektrove aplikacije za brezplačno obveščanje o načrtovanih izklopih.

Obnova daljnovoda Trdkova pomeni večjo zanesljivost dobave električne energije odjemalcem in bistveno izboljšanje obratovalne varnosti daljnovoda.

Vrednost investicije, obnove 20 kV daljnovoda Trdkova, sektor Martinje – Boreča, je 109.000 €.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.