https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Med Slovenci letos skoraj 700 novih imen

24.09.2015 ob 9:08  

Prebivalci Slovenije smo poimenovani s kar 53 tisoč imeni. To je 695 imen več kot leto pred tem.


Med temi imeni je kar 70 odstotkov takih, ki so uporabljena le lenrat, 27 imen pa je takih, ki jih nosi več kot 10.000 oseb na področju Slovenije. Med slednjimi je 19 moških in osem ženskih imen, najpogostejša pa so še vedno Marija, Ana in Franc.

Vsaka 17. Slovenka je Marija

Največ prebivalk Slovenije sliši na ime Marija, to ime se namreč ponovi kar 60.528-krat. Pripadnic nežnejšega spola, ki slišijo na ime Ana, je 26.829, razširjenost obeh imen pa se iz leta v leto zmanjšuje, poroča STA.

Vsak 40. prebivalec Slovenije sliši na ime Franc, saj je s tem imenom poimenovanih 25.810 oseb. Sledijo Janezi, ki jih je bilo v začetku letošnjega leta 22.368.

Foto: eucbeniki.sio.si

Medtem ko nekatera imena izgubljajo na popularnosti, pa se razširjenost drugih povečuje. Tako so se na lestvico desetih najbolj popularnih ženskih imen letos povzpele Nina, Barbara in Andreja, seznam najpogostejših moških imen pa se v zadnjih sedmih letih ni bistveno spremenil, zamenjal se je le vrstni red.

Imena povezana z naravo

Starši svojim novorojencem v zadnjih letih najpogosteje nadenejo ime Tian in Zoja. Popularna so predvsem krajša imena, kar nekaj imen pa je vzetih iz narave. Med slednjimi sta najpogostejši imeni Val  (779), in Zarja (734). Sledijo imena Svit (634), Luna (269), Gaj (255), Dan (153), Rosa (139), Zvezda (41) in Iskra (15). 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.