https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenski radio tudi na območju avstrijske Radgone

26.09.2015 ob 10:30  

S tem se nadaljuje zagotavljanje redne medijske oskrbe v slovenskem jeziku in uresničevaje pravic iz Avstrijske državne pogodbe iz leta 1955 na avstrijskem Štajerskem.


Kot sporočajo z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je bilo prvič mogoče prisluhniti slovenskemu sporedu na ORF in radiu AGORA maja 2013 na južnem Štajerskem v občini Sobota in nato oktobra 2013 na območju Lučan, sedaj pa bo pričel z delovanjem novi oddajnik za območje Gornje Radgone.

Kot pojasnjuje minister Gorazd Žmavc, so takšni dogodki za pripadnike avtohtone slovenske manjšine v deželi Štajerski pomembne prelomnice, saj je bila slovenščina na Štajerskem skozi desetletja izrinjena iz javnega prostora. Minister, še posebej vesel, da se bo ta pomemben dogodek izvedel v Pavlovi hiši, ki je srce kulturnega delovanja slovenske manjšine na Štajerskem in ki si s kulturo sobivanja in sožitja ter dialoga že vrsto let prizadeva, da bi se slovensko besedo slišalo v domačih krajih, je ob tem dodal:

»Ob takšnih dogodkih me navdaja optimizem, da avtohtona slovenska manjšina v deželi Štajerski dobiva vidno mesto, ki ji je bilo v zgodovini toliko časa odrekano in ki je za obstoj te majhne in ranljive skupnosti tako pomembno.

S skupnim delom radia ORF in radia AGORA se gradijo mostovi med dvema narodoma in kulturama, tkejo se vidne in nevidne vezi, ki omogočajo medsebojno poslušanje, dopuščanje, sprejemanje, spoštovanje in razumevanje ter dajejo vrednost jeziku, ki je del bogate zgodovinske in kulturne dediščine tega obmejnega prostora.«

Foto: minister Gorazd Žmavc (arhiv Pomurec.com)

Kot je še prepričan, radijski program, ki že nastaja in bo nastajal, doprinaša k boljšemu poznavanju slovenske manjšine iz dežele Štajerske ter tudi iz dežele Koroške ter navsezadnje vzpodbuja sodelovanje in povezovanje med Slovenci na Koroškem in Slovenci na Štajerskem. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.09.2015 ob 11:39 Radiohead gost

      Falij bistvo članka - na kateri frekvenci ta radio AGORA oddaja z novega oddajnika v Gornji Radgoni??? Prosim, ka dopolnite članek.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.