https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

O energetskem menedžmentu

22.06.2015 ob 16:30  

Osnovni namen energetskega menedžmenta je upravljanje z energijo, ki v končnem cilju privede do zmanjšanja njene porabe.

Energetski menedžment pomeni tudi upravljanje s s troški za vašo energijo. Uvajanje in izvedba energetskega menedžmeta je celovit proces. Začne se z zavedanjem, da je potreben in se zanj tudi odločimo. Tudi če najamemo zunenjega izvajalca, je potrebno pri sebi (v podjetju, v občini, zgradbi …) določiti osebo, ki bo zanj ogovorna in bo poročala nadrejenim (ditrektorju, županu, ravnatelju …). Poleg tega se v pripravljalni fazi ugotovijo stavbe in porabniki, ki bodo vključeni v energetski menedžment, priskrbi in pregleda se obstoječa dokumentacija ter določi merilna mesta. Merilni podatki so ključni in predstavljajo osnovo za izvajanje energetskega menedžmenta. V kolikor ne poznamo količine in stroškov za energijo, ne moremo izvajati ocen, primerjav in nadaljnih ukrepov. Po potrebi nabavimo novo merilno in programsko opremo za spremljanje porabe. Pri izbiri merilnih mest je potrebno biti racionalen, saj z njihovim večanjem raste tudi investicija. Ko je sistem meritev in nadzora vzpostavljen, je potrebno merilne podatke redno spremljati, jih analizirati in na njihovi osnovi izvajati ukrepe. Pomemben faktor pri vsem pa je dobra komunikacija z odgovornimi, ki podpirajo celoten projekt. Tudi zaradi tega je ob koncu leta smotrno pripraviti letno poročilo in ga predstaviti odgovornim.

Energetsko knjigovodstvo

Energetsko knjigovodstvo je eden izmed pomembnejših gradnikov energetskega menedžmenta. Osnovni princip energetskega knjigovodstva je zajemanje podatkov o vrstah, cenah in količini porabljene energije. To se lahko izvaja ročno ali avtomatsko. V splošnem vodenje energetskega knjigovodstva omogoča:

- spremljanje rabe energije in drugih energetskih/ekoloških kazalcev v stavbah

- spremljanje stroškov za energijo v stavbah

- ugotavljanje večjih odstopanj od povprečnih vrednosti rabe energije in ugotavljanje vzrokov zanje

- vpogled o energetskih sistemih v podjetjih in v stavbah;

- zbiranje ustreznih podatkov na enem mestu

- učinkovit pripomoček in izhodišča za nadaljne ukrepe učinkovite rabe energije

Energetsko knjigovodstvo je primerno tako za javne kot za zasebne stavbe. Po energetskem zakonu, za stavbe s celotno uporabno tlorisno površino nad 500 m2, ki so v uporabi državnih organov, organov samoupravnih lokalnih skupnosti, javnih agencij, javnih skladov, javnih zavodov, javnih gospodarskih zavodov in drugih oseb javnega prava, ki so posredni uporabniki državnega proračuna ali proračuna lokalne skupnosti, vlada lahko sprejme letne cilje energetske učinkovitosti. Za omenjene stavbe morajo upravljavci stavb voditi energetsko knjigovodstvo, ki zajema podatke o vrstah, cenah in količini porabljene energije.

 

Društvo ZOJA je v sklopu projekta, sofinanciranega s strani Ministrstva za okolje in prostor, izdelalo odprtokodno aplikacijo za energetsko knjigovodstvo. Aplikacijo lahko najdete na internetni strani http://www.energy-accounting.net. Na njej so tudi navodila za uporabo in namestitev. Demo verzijo lahko uporabljate preko spleta.

 

Internetna aplikacija je izdelana kot odprtokodna programska oprema oz. aplikacija. Narejena je tako, da je za upravljanje uporabniku prijazna in enostavna za uporabo. Izvedena je na način, da uporabniki ročno, z računov, vnašajo podatke o količini in stroških za energijo in energetne ter vodo. Aplikacija omogoča:

- izbiro poljubnega števila obračunskih mest

- vnos podatkov za porabo in stroške vseh energentov, ki jih MSP uporablja

- analizo in primerjavo porabe energije in stroškov za poljubno časovno obdobje

- izračun različnih indikatorjev (npr. porabljena energija na proizvod, porabljena energija na m2, stroški na proizvod ...

- izračun emisij CO2 

- možnost izračuna ekonomskih kazalnikov – vračilne dobe, NSV, diskontire NSV

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.