https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Kofetarji: upokojenci, ki so svojo strast našli na gledališkem odru

19.12.2015 ob 7:00  

Tokrat vam v okviru Pomurskih novic predstavljamo gledališko skupino Kofetarji, ki deluje pod okriljem Društva upokojencev Lendava. V teh dneh jih lahko spremljamo na številnih pomurskih odrih, božičkovanjih in drugih prireditvah, njihov gledališki album pa obsega že številne predstave, ki so nasmejale tako staro kot tudi mlado pomursko občinstvo.


Gledališki začetki Kofetarjev

Leta 2008 je skupina gledaliških entuziastov, upokojenih kulturnikov, sklenila ustanoviti gledališko skupino. Vodja je bila in ostaja tudi danes Mira Unger, ki je že imela gledališke izkušnje, pridobljene ob sodelovanju z gledališkim igralcem  Rajkom Stuparjem, nekdanjim vodjo JSKD OI Lendava in režiserjem  v Lendavi uprizorjenih slovenskih odrskih predstav. Za besedila je skupina zadolžila pisateljico Olgo Paušič, ki je vrsto let pisala za šolsko gledališko skupino, katere mentorica je bila. Tako se je rodila gledališka skupina Kofetarji. Ime je dobila po prvi uprizorjeni komediji (2009) Kofetarji.

Čez leto dni se je znotraj Kofetarjev oblikovala skupina Kofetarji-M, ki pa pripravlja predstave izključno za najmlajše, saj se je pokazalo, da v teh kriznih časih ne šole ne vrtci nimajo možnosti povabiti v Lendavo poklicnih skupin, ki bi mlade navduševale za gledališče. Kofetarji-M pripravljajo gledališke dogodke tudi ob slovenskem kulturnem prazniku in pred decembrskimi praznovanji.

Dobrodošli vsi, ki jih vodi strast do gledališča

Člani skupine pa niso le upokojenci. Sodelujejo srednješolci, tudi aktivni zaposleni, odvisno od potreb pri zasedbi vlog. Tudi njihovo število variira (10 – 15). Večidel pa so res lendavski upokojenci, člani DU Lendava.

Ekipa, ki pripravlja produkcije za odrasle, je uspela pod vodstvom profesionalnih režiserjev (Attila Mess in  Miha Štampah) uprizoriti  tri komedije Olge Paušič, in sicer: Kofetarji (2009), En hribček bom kupil (2011) ter Gremo na morje (2014). Skupina Kofetarji-M pa je za najmlajše uprizorila naslednje predstave: Muri in Julija (2010), Sneguljčica malo drugače (2011), Nenavadno darilo (2012), Božičkov pevski zbor (2013), Mojca Pokrajculja  (2015) in Čigava bo jelka? (2015). Pripravljajo tudi krajše enodejanke oziroma skeče za različne priložnosti, doslej so skupno uprizorili že okoli 25 predstav za otroke in odrasle.

Najbolj se »primejo« komedije

Kot so nam zaupali člani gledališke skupine, ugotavljajo, da se najbolje primejo komedije, zaradi česar segajo predvsem po tovrstni literaturi. »Ljudje so itak preveč zamorjeni od dnevne politike, krize, stiskanja pasu. Če jim  prikličemo smeh na obraz in v oči, smo s predstavami uspeli. Večina besedil pa pride itak izpod peresa naše Olge Paušič. Rada sprejema pobude, zamisli članov skupine in potem se besedila laže, hitreje porodijo,« pojasnjujejo v društvu.

Zabavajo »mlado in staro«

Kot že omenjeno, delata v okviru Kofetarjev dve ekipi, ena za odrasle, druga za mlade. »Seveda so predstave za otroke preprostejše, krajše, zato jih je laže pripraviti, torej jih imamo na programu več kot tistih za odrasle. Predstave skupine Kofetarji-M so predvsem mobilne, tako da lahko nastopamo kjer koli, povprečno število nastopov z eno predstavo pa je med 15 in 20,« nam je pojasnila Olga Paušič.

V teh decembrskih dneh skupina Kofetarji-M s predstavo Čigava bo jelka? 2015 veselo kroži po Pomurju, po šolah, vrtcih in krajevnih skupnostih (miklavževanja, božičkovanja), kjer nastopajo brezplačno, potne stroške pa jim pokrije DU Lendava.

Skupina za odraslo publiko ima trenutno na še repertoarju komedijo Gremo na morje, a, kot pravijo, že tuhtajo, da bi se lotili novega projekta.

Brez ljubezni do ustvarjanja ne bi bilo možno delovati

Vse njihovo delo temelji na prostovoljni bazi, saj se zavedajo, da sredstev za plačevanje gostujočim skupinam v lokalnem okolju ni. »Smo pa zelo veseli priznanj in pohval, toplega sprejema in poštene kritike,« pravijo ustvarjalni Kofetarji.

Zaradi stroškov gostovanj so, kot pravijo, priklenjeni na domače okolje in večinoma nastopajo le v Pomurju: »Želeli smo priti vsaj do Porabja, kjer bi nas bili gotovo veseli, a nekako doslej ni bilo mogoče navezati stika s pristojnimi osebami.«

Kljub pomanjkanju sredstev jim strokovnosti ne manjka

Skupina, ki pripravlja predstave za odrasle, si vsakokrat poišče strokovno podkovanega oziroma poklicnega režiserja. Le-tega je v minulih letih plačevala občina, v prihodnje pa se bodo morali znajti, saj so, kot pojasnjujejo, vse kulturniške in tudi občinska malha prazne: »Za kulturo najprej režejo sredstva, saj dobro vedo, da bomo migali tudi v najhujši revščini. Radi delamo, z veseljem počnemo, kar počnemo, tudi če bi se morali financirati iz lastnih pokojnin! A ni to bedno?« pojasnjujejo žalostno finančno plat svojega ustvarjanja.

So pa zato iznajdljivi: scenografinja in kostumografinja je članica Kofetarjev Matilda Karba, ki skrbi za obe skupini. Kofetarje-M vodi Olga Paušič, ki je bila 36 let mentorica in režiserka šolskih gledaliških skupin na Dvojezični OŠ I Lendava in ima veliko režiserskih izkušenj.

Aktivni tudi na številnih drugih področjih

Poleg gledališkega udejstvovanja pa so člani skupine dejavni tudi na številnih drugih kulturnih področjih. Sodelujejo v recitatorski skupini in so vedno na voljo za nastope na krajevnih svečanostih, literarnih večerih in ob drugih priložnostih, sodelujejo pa tudi v literarni sekciji ZKD Lendava bodisi kot avtorji ali interpreti besedil. Kot pravijo, lahko njihova imena zasledimo v vseh izdajah literarnega zbornika ZKD Lendava Pobiralci rose.

Z enim korakom že v prihodnjem letu

Veselja do gledaliških odrov in ustvarjanja jim ne manjka. Zato že kujejo načrte za prihodnje leto. Za leto namreč 2016 načrtujejo vsaj eno novo postavitev za odrasle in eno ali dve za otroke. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.