https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Ministrica za kulturo v Murski Soboti: Ali novinarji delujejo v interesu javnosti?

Murska Sobota, 11.02.2016 ob 12:30  

Šesta javna razprava o javnem interesu na področju medijev je potekala v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti. Tema tokratne razprave je bil javni interes in socialni status novinarjev.

 

Razprave se je udeležila ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar, vodila pa jo je dr. Sandra Bašič Hrvatin. Že leta je novinarstvo poklic, v katerem izjemno narašča delež tistih, ki ga opravljajo v nestalnih oblikah zaposlitve. Na področju novinarskega dela so tako vse bolj prisotni t. i. »s. p. novinarji«, prekarci ter zaposleni na avtorskih pogodbah. 

Novinarji se borijo za preživetje 

S stališča državljanov in državljank je zato ključno vprašanje, v kolikšni meri lahko novinarji, ki morajo skrbeti za svoj socialni položaj, delujejo v interesu javnosti in kakšen mora biti javni interes na področju zagotavljanja socialnega statusa novinarjev. Prisotni na javni razpravi so skušali odgovoriti tudi na naslednja vprašanja: Ali obstajajo, oziroma kakšni so pogoji za profesionalno opravljanje novinarskega poklica? 

Kako definirati minimalne standarde, vezane na socialni status novinarjev? Kako lahko zavarujemo novinarsko neodvisnost ob dejstvu, da se mora večina slovenskih novinarjev in novinark boriti za preživetje? Ali lahko novinarji v takšnem položaju delajo dobre, predvsem pa poglobljene zgodbe, če je njihov dohodek odvisen od števila napisanih člankov? 

Razprava je prinesla številna zanimiva mnenja in rešitve, ki bodo strokovni komisiji v veliko pomoč pri snovanju strategije prihodnje medijske politike, saj želimo, da bo le-ta povezana z realnimi problemi in predvidenimi rešitvami zanje. 

Foto: arhiv Ministrstva za kulturo

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.02.2016 ob 13:33 motika gost

      Od kulture ne bomo siti in sposobni plačevati predrage položnice 100% nej .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.02.2016 ob 13:41 lopata gost

      Saj Pomurje je daleč od Ljubljane in tako tudi daleč od razvoje in denarja. Tu in tam ga še obišče kak nepomembni minister ali ministrica, kot je kulturna. Če pride Cerar ali kaj večjega, gredo tako ali drugače tja, kjer se dobro je in pije. "Psi lajajo, karavan gre dalje."

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.02.2016 ob 15:08 gost

      Glede na naslov članka lahko mirno rečemo, da za Pomurec to niti pod razno ne velja.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.02.2016 ob 17:46 gost

      tričetrt slovenskih medijev bi lahko ukinili, pa nebi bilo prav nobene škode. Večina se jih udinja svojim političnim gospodarjem in pišejo po naročilu

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.02.2016 ob 20:03 GOST1 gost

      Naši novinarji( pomurski) ščitijo posameznike. Tudi, če dobijo kakšen namig za raziskovanje to ne bodo počeli. Še posebej to velja, če gre za raziskovanje nepravilnosti v javnih zavodih, šolah...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.02.2016 ob 21:57 kladivo in srp gost

      V Sloveniji ni in ne bo profesionalnih neodvisnih medijev in novinarjev, ker smo premajhni, da bi se živelo od naklade. Tudi ljudje niso taki kot recimo v Angliji, kjer kupijo časopis zato, ker v njem piše nekaj o kakšnem človeku. Pri nas je vsak popolnoma vsak medij odvisen od nekoga. Lahko so to določena podjetja, lahko politične stranke ali kakšni lobiji in omrežja. Poznam primer, ko je nekaj let nazaj novinar nekega časopisa raziskoval določene nepravilnosti večjega podjetja. Tik preden je zgodba šla v objavo so v dotičnem podjetju to ugotovili in v mediju zakupili prostor za reklamo za pol leta. Glavni urednik je novinarju samo še povedal, da zadevo vrže v koš in pozabi. Gubernija Slovenistan!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.02.2016 ob 8:19 gost

      V Sloveniji seveda ne, razen redkih častnih izjem.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.02.2016 ob 9:53 gost

      Če pa prikrivate resnico. Naprimer, nič ne pišete koliko "sranja" in zločinov delajo migranti po Evropi, o njih pišete samo lepo, grozodejstva pa zatuškate. Še sreča da NOVA24TV objavlja po resnici, vzemite si jo za vzgled.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.02.2016 ob 12:13 kodila gost

      kladivo in srp, tü ti dan praf. Poznan medije, šteri na friško spadnejo na tou finto. Poroučajo, kak jin plačajo. Neodvisni ? Malo vütro ! Neodvisni od koga ? Novinar se borij za preživetje ? Zatou pa nemre biti neodvisen. Bole ka san tüu.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.02.2016 ob 19:26 Pišta gost

      Strpnosti nam manjka, bomo nehali napadati drug drugega, narod si piše sodbo sam.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.