https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Rekordno leto 2015 za Sava Turizem

12.02.2016 ob 11:30  

Skupina Sava Turizem je v letu 2015 ustvarila skupno več kot 1.112.000 nočitev, kar je 4 odstotke več kot leto poprej ter ustvarila 5-odstotno rast prihodkov od prodaje. Tudi v letošnjem letu nadaljujejo z uspešnim poslovanjem. Družba je v januarju ustvarila skupaj za blizu 4,5 odstotke več prenočitev v hotelih in apartmajih ter skoraj 17 odstotkov več prenočitev v kampih. Dobro zasedenost namestitvenih kapacitet pričakujejo tudi v februarju, predvsem ob Valentinovem in v času zimskih počitnic.

 

Lani 3,1 milijona evrov več prihodkov kot leto poprej

Skupina je lani ustvarila 65,4 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je za 3,1 milijon evrov več glede na leto poprej. Skupina Sava Turizem je lani dosegla EBITDA v višini 13,9 milijonov evrov, kar je 2,7 milijonov evrov več kot v letu 2014. Prav tako se glede na 2014 povečuje čisti dobiček. Dobro poslovanje je rezultat izvajanja nove strategije, kateri se je družba zavezala in jo uspešno izvaja od leta 2012 dalje. EBITDA je leta 2011 znašala 6,9 milijonov evrov in se je do leta 2015 povišala na 13,9 milijonov evrov.

Uspešna prodaja, predvsem v predsezoni in v glavni poletni sezoni, učinki v preteklih letih zastavljenih in izvedenih ukrepov optimizacije poslovnih procesov, investicijski cikel, večja produktivnost, inovativni produkti, izjemen angažma zaposlenih in osredotočenost na gosta – vse to se odraža v visoki rasti rezultatov.

 

Ustvarjene nočitve v hotelih in apartmajih so v letu 2015 dosegle rekordno višino 

Na ravni Sava Turizma so lani zabeležili rast prihodkov na vseh prioritetnih trgih: Slovenije, Avstrije, Italije, Nemčije, na prekomorskih trgih,  na trgih vzhodne Evrope in Balkana.  V termalnem delu Sava Turizma pa so v 2015 povečali delež tako tujih kot domačih gostov. 

Investicijska vlaganja

Sava Turizem je v okviru razpoložljivih lastnih virov v letu 2012 ponovno oživila investicijski cikel. Za leto 2015 so bile izvedene investicije v višini 6,1 milijona evrov, kar je skladno z omejitvami, ki jih prinaša sporazum z bankami upnicami. Vse investicije je družba financirala iz tekoče ustvarjenega denarnega toka.

Večje naložbe v 2015 so novi inovativni produkti, vlaganja v izboljšanje energetske učinkovitosti, prenove namestitvenih kapacitet ter vlaganja v zdravstvo in medico-wellness. Hotelske kapacitete so prenovili v hotelih Radin v Radencih, v Grand Hotelu Toplice in Park na Bledu, del sob so prenovili v hotelih Livada Prestige in Ajda v Termah 3000-Moravskih Toplicah. Celovito so prenovili kopališče v hotelu Termal. Energetske sanacije hotelov so izvedli v Radencih, na Bledu in na Ptuju. Z učinkovitim iskanjem sinergij znotraj skupine in razvojem dejavnosti zdravstva in medico-wellnessa družba uspešno udejanja začrtano razvojno strategijo.

Vezano na zagon novega investicijskega cikla se v letošnjem letu izvajajo naslednja načrtovana investicijska vlaganja: prenova v skladu s trajnostnimi načeli in razširitev apartmajskega naselja v prekmurskem slogu Prekmurske vasi v Termah 3000-Moravske Toplice; prenova bazenskega kompleksa v hotelu Ajda, kjer bodo kopališki produkt popestrili z dodatno spremljevalno vsebino za krepitev zdravja in dobrega počutja ter prenova vodnega parka Terme 3000. V Zdravilišču Radenci se bodo lotili prenove restavracijskih prostorov. Na Bledu zaključujejo klimatizacijo preostalih sob v hotelu Park, ter prenavljajo gostinske obrate na blejski promenadi.

Večji in odmevnejši projekti v 2015

Prvi je Razvoj novih produktov: Jejmo bolje. Pri ustvarjanju jedi v vseh destinacijah Sava Turizma posebno pozornost posvečajo vključevanju lokalne sezonske hrane in lokalnim specialitetam. V skladu s smernicami in življenjskim slogom različnih ciljnih skupin so lani vpeljali nov kulinarični produkt Jejmo bolje! V sodelovanju s priznano nutricionistko Mojco Cepuš goste in širšo javnost osveščajo o zdravem prehranjevanju z vnaprej pripravljenimi predlogi jedilnikov (program Bodimo fit v Termah Ptuj in Izberimo zdravo v Zdravilišču Radenci). Novost so tudi prilagojeni jedilniki za najmlajše goste v počitniških terminih.

Drugi je prenova kopališča Termal. Prenovljeno kopališče v hotelu Termal v Termah 3000-Moravskih Toplicah, investicija je bila zaključena konec oktobra 2015, je od glave do pete preoblečeno v svetle, nežne peščene tone, s katerimi so ustvarili prijeten in sproščujoč ambient. Za kopalce je ob blagodejni sprostitvi v objemu moravske termo-mineralne vode poskrbljeno z novimi počivališči in posebnim počivališčem s kromoterapijo, vodnimi atrakcijami, podvodnimi masažami, slapovi  in whirlpoolom. V sodelovanju z Matejo Vavtar, intuitivno svetovalko in zdravilko, so v kopališču umestili štiri postajališča s štirimi različnimi kristali in jo poimenovali - Pot kristalov in dobrega počutja; univerzalno brezbarvno kameno strelo za vitalno energijo, črni hematit za zaščito, vijolični ametist za notranji mir in rožnati roževec za pripravljenost na spremembe. 

Foto: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.