https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Meje ob migrantskih poteh se vse bolj zapirajo

18.02.2016 ob 13:00  

Potem ko je Avstrije omejila sprejem beguncev, tem ukrepom sledi tudi Slovenija, ki sprejeme prilagaja avstrijskim kvotam. Po zapiranju meje se pričakuje pritisk na mejo s Hrvaško, zato naj bi že naslednji teden policistom na meji pomagali vojaki. V Slovenijo je po podatkih policije vstopilo že 93.408, od teh jih je doslej 91.968 zapustilo Slovenijo in nadaljevalo pot proti Avstriji.

 

Avstrija le 80 prošenj za azil in do 3200 oseb dnevno

Avstrija bo od petka naprej na meji s Slovenijo sprejemala le do 80 prošenj za azil dnevno. Preko meje bo dnevno spuščala do 3200 oseb in to tiste, ki bodo izrazile namero, da za azil zaprosijo v kateri od sosednjih držav.

Slovenija bo prav tako začela krepiti nadzor na schengenski meji

Policija bo zavračala migrante, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop in niso zaprosili za azil. Slovenski policisti so zaostrili pogoje za vstop v državo že v soboto, v prihodnjih dneh pa bodo pogoje še zaostrovali. Z dodatnimi pogoji se bo Slovenija prilagajala kvotam, ki jih je napovedala Avstrija. Omejili bodo tudi organiziran prevoz migrantov. Že naslednji teden pa naj bi policistom na meji pomagali tudi vojaki. Vlada je določila seznam varnih izvornih držav, kot so Albanija, Alžirija, Bangladeš, BiH, Črna gora, Egipt, Kosovo, Makedonija, Maroko, Srbija, Tunizija in Turčija.

Za Slovenijo bo kot poroča STA zelo pomembno kako se bo na to odzvala Hrvaška. Hrvaška je sicer dolžna izvajati schengenski zakonik in ukrepe, da delovanje schnengenskega območja ni ogroženo.

Kaj pa Hrvaška in Srbija?

Podobne ukrepe naj bi nameravala uvesti tudi Hrvaška.

Po besedah srbskega ministra za delo, zaposlovanje, borčevska in socialna vprašanja Aleksandra Vulina, Srbija ne bo dovolila vračanja novih migrantov iz Hrvaške, ker je ta država prevzela odgovornost za vsakogar, ki je vstopil na njeno ozemlje. Migranti, ki jih je Hrvaška vrnila Srbiji, lahko zaprosijo za azil ali pa bodo vrnjeni v državo, iz katere so vstopili na srbsko ozemlje. Če na to ne bodo pristali, jih bodo obravnavali kot nezakonite migrante. Povedal je še, da bodo poostrili nadzor na srbsko-makedonski meji in da Srbija ne bo dovolila vstopa v državo ljudem, ki ne bodo mogli nadaljevati poti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.02.2016 ob 12:41 gost

      Bravo Avstrija. Tako izgleda proaktivni odnos države, ki želi zaščititi svoj nacionalni interes. Pri nas pa radgonski župan utemljuje sprejem migrantov z "velikim srcem" slovenskega naroda, Violeta pa govori o "priložnostih", čeprav imamo sami 100,000 brezposelnij in četet miljona ljudi pod pragom revščine.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.02.2016 ob 4:37 gost

      pri nas bo zbirni center...

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.02.2016 ob 10:27 gost

      Ka te zaj..Veržej nemre mure premagati..ge ste Prleki..ha???

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.