https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Po bencinskem centu se nam obeta še tobačni

Slovenija, 09.03.2016 ob 8:40  

Na ministrstvu za zdravje želijo z novim predlogom zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov uvesti številne novosti. Med drugim želijo vpeljati novo dajatev - tako imenovani »tobačni cent«, uvesti enotno embalažo, slikovna opozorila in višje kazni.


Namen je zmanjšanje števila kadilcev

Z navedenimi in še nekaterimi drugimi ukrepi želijo na ministrstvu za zdravje zmanjšati število kadilcev. Javna razprava o predlogu zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov se bo začela naslednji teden. Kot poročajo v Delu želi ministrstvo s tem predlogom v slovensko zakonodajo prenesti evropsko direktivo in druge ukrepe, ki jih predlaga konvencija o tobaku Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).  Ključna zahteva evropske direktive so velika slikovna in besedila opozorila, ki naj bi vsebovala informacije, ki bodo uporabnike odvračale od kajenja.

Po besedah ministrice Milojke Kolar nameravajo v roku dveh let uvesti enotno embalažo za vse tobačne izdelke, s čimer želijo dodatno zmanjšati privlačnost tobačnih izdelkov uporabnikom. Slednja je opozorila, da tobačna industrija cilja predvsem na mlade, kar v Sloveniji tudi potrjujejo številke, saj se je najbolj povečala rast kadilcev prav med dekleti in mladimi mamicami.

Prepovedali bodo vse tobačne izdelke z aromo in drugimi dodatki, ter internetno prodajo

Nov predlog vsebuje tudi prepoved prodaje tobačnih izdelkov, ki vsebujejo arome. Prepovedani bodo tobačni izdelki z vsebnostjo vitaminov, zelišč ali poživil, ki v ljudeh napačno vzbujajo občutke, da so manj škodljivi za zdravje.

S to novelo nameravajo urediti tudi področje elektronskih cigaret, ki se bodo zaradi uvedbe trošarine, predvidoma večkratno podražile. Nameravajo pa tudi prepovedati prodajo tobaka, drugih tobačnih izdelkov in elektronskih cigaret preko interneta.

Želijo zmanjšati dostopnost tobačnih izdelkov in prepovedati oglaševanje

Posebni sklop ukrepov se nanaša na zmanjšanje dostopnosti tobačnih izdelkov in uvedba popoldne prepovedati oglaševanja tobačnih izdelkov. Tobačni izdelki kupcem ne bodo smeli biti vidni. Prepovedano bo njihovo prikazovanje in oglaševanje v medijih. Prepovedali bodo prikazovanje kajenja in s tem povezanih aktivnostih v televizijskem programu in oddajah.

Nova bo prepoved kajenja v avtomobilih ob prisotnosti otrok. Slednje bodo skrbno nadzorovali in sankcionirali policisti. Višina glob za vse kršitelje bo podobna, kakor je pri ostalih prekrških.

Novost novele je tobačni cent

Ministrstvo načrtuje še uvedbo tobačnega centa, s katerim želijo financirati različne preventivne programe. Višina tako imenovanega »tobačnega centa« še ni določena. Po besedah ministrice bo določanje višine tobačnega centa del razprave, ki se bo lahko gibal od pol evra naprej.

Sredstva iz naslova tobačnega centa naj bi se zbirala ločeno od državnega proračuna. V celoti pa naj bi bil porabljen namensko in izključno za preventivne programe, ter za zmanjševanje škode zaradi kajenja. Med drugim naj bi z zvišanjem cene zmanjšali dostopnost predvsem mladim.

Uvedba registra in licenc za prodajo tobačnih izdelkov

Še ena v vrsti novosti v predlogu zakona bo uvedba posebnih licenc za prodajo tobačnih izdelkov. To pomeni, da bo vsako prodajno mesto moralo pridobiti svojo licenco za prodajo cigaret. V predlogu zakona je predvideno, da se bo višina licenčnine gibala v višini dvesto evrov na prodajno mesto. Z naslova podelitev licenčnin pričakujejo letno več kot 1,3 milijona evrov prihodkov, katere naj bi prav tako namenili izključno za preventivo in ozaveščanje proti kajenju.

Vzpostaviti nameravajo register v katerem bodo vodili vse podeljene licence, kakor tudi izrečene kazni, kar bo osnova za podaljševanje oz. ponovno izdajo licence za posamezno prodajno mesto. Register naj bi zaživel v roku enega leta.

Uzakonili bodo poskus nakupa mladoletnikom ob soglasju staršev

Z novim predlogom zakona je previdena tudi možnost, da bodo lahko mladoletne osebe s soglasjem staršev skupaj z inšpektorjem na prodajnem mestu poskušale kupiti tobačne izdelke.

Prodajalcem, ki jih bodo ujeli na tak način in pri takem dejanju, bodo inšpektorji izrekli ustrezne globe. V primeru več izrečenih glob pa bo prodajalec lahko začasno ali trajno ostal brez licence za prodajo tobačnih izdelkov.

Foto: www.freeimages.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.