https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Raznolikost podjetništva v Indiji spoznavali tudi trije Slovenci

14.03.2016 ob 11:03  

Predstavniki organizacij projekta Global-Preneurship, ki združuje sedem partnerskih organizacij iz Slovenije, Indije, Nepala, Vietnama, Filipinov, Kitajske in Slonokoščene obale so se med 13. in 20. februarjem srečali v Indiji.


Projekt Global-Preneurship, katere nosilna organizacija je Društvo Zoja iz Slovenije, povezuje sedem partnerskih organizacij s treh celin. Na seminarjih, ki jih v posameznih državah organizira gostiteljska partnerica, člani sodelujočih organizacij spoznavajo različne oblike podjetništva in politike, ki jih v različnih delih sveta izvajajo za spodbujanje podjetništva. Seminarja v Indiji so se udeležili trije člani Društva Zoje.

Gostiteljica petega srečanja je bila nevladna organizacija Society for Culture, Youth and Peace iz New Delhija. Gostitelji so pod okriljem Aloka Jhe in Gaurava Sharme poskrbeli za srečanja s številnimi izkušenimi strokovnjaki in poslovneži iz različnih področij ter predstavili primere dobrih praks reševanja problematike, s katero se soočajo v Indiji.

Tekom obiska v Indiji so udeleženci obiskali podjetje, ki skrbi za vzdrževanje cest v Delhiju. Mladi lastnik podjetja Sh. Navneeth Pratap Singh je poleg predstavitve podjetja udeležencem predstavil svojo izkušnjo na poti do uspeha, z njimi delil tudi svoje neuspele poslovne ideje in napake, ki jih je delal na poti do uspeha, ki ga beleži danes.

Kot primer dobre prakse združevanja in promocije lokalnih izdelkov iz celotne Indije in okoliških držav so si udeleženci ogledali festival Surajkund Mela. Sicer dvotedenski festival, ki ga vsako leto prirejajo v okolici Delhija, je bil odlična priložnost za spoznavanje tradicionalnih obrti iz celotne Indije, hkrati pa priložnost za tkanje vezi z organizacijami iz tujine.

Srečanje z mladimi podjetniki iz Indije, ki so svoje poslovne ideje realizirali šele pred kratkim, je ponudilo priložnosti za mreženje in iskanje priložnosti za sodelovanje. Ob obisku Experimental play School so se udeleženci srečali s profesorjem Kiram Seth-om, ki je predstavil vzgojo otrok s pomočjo joge. Dr. Seth, ki je prejemnik najvišje civilne nagradev Indiji  za prostovoljstvo, po vsej Indiji spodbuja promocijo tradicionalne glasbe, ki sicer izumira. Z brezplačnimi koncerti, ki jih prirejajo v Indiji in širše, oživljajo tradicionalno indijsko glasbo in kulturno dediščino. Tekom izmenjave v Delhiju so člani konzorcija Global-Preneurship imeli priložnost enega izmed številnih koncertov obiskati tudi sami.

Udeleženci projekta so obiskali tudi Univerzo v Delhiju in Šolo za socialno delo. V pogovoru z vodstvom so izvedeli za pomen šole in potrebe po socialnih delavcih v Indiji. Pri tem so se dotaknili največjih družbenih problemov, ki pestijo njihovo državo, in pristopov, s katerimi jih rešujejo.

O okoljski problematiki v Indiji so spregovorili z dr. Vankatesh-em Dutto z univerze Ambedkar. Na srečanju je izpostavil projekt, s katerim si prizadevajo za revitalizacijo rek in drugih voda v Indiji. Obiskali so tudi center za ravnanje z odpadki (waste management), kjer so spoznavali način zbiranja in recikliranja odpadkov, informiranje gospodinjstev in spodbujanje ločevanja odpadkov. S tem so spoznali primer podjetja, ki rešuje problem onesnaženja v Indiji, hkrati pa ljudem iz najrevnejših skupin omogoči preživetje.

Ob obisku zasebne bolnišnice Sarvodya so se srečali z direktorjem dr. Rakesh-em Gupto. Direktor jim je predstavil delovanje bolnišnice kot podjetja in način združevanja medicinske oskrbe tako plačnikom kot tudi tistim, ki zdravstvenih storitev ne morejo kriti. Obiskali so tudi zasebno šolo GLA University, kjer so spoznali delovanje šole in debatirali tudi o prihodjih možnostih mednarodnih izmenjav izkušenj in študentov ter drugih sodelovanj.

Na delavnici, ki sta jo pripravili udeleženki partnerske organizaciji iz Filipinov, Kristine Balmes in Mara Paulina Marasigan, so udeleženci spoznavali pomen marketinga za uspešnost podjetja in spoznavali različne marketinške pristope. Poleg  spoznavanja različnih oblik podjetništva so udeleženci spoznali tudi zgodovinsko in kulturno dediščino Indije ter kulturo držav, ki sodelujejo v projektu.

Projekt Global Preneurship je sofinanciran s strani Evropske unije v okviru programa Erasmus.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.