https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Muc kritičen: 300 tisočakov za zaposlitev Romov je šlo v nič

17.03.2016 ob 13:00  

Romi so v Sloveniji tradicionalna skupnost, v kateri vlada izredno velika brezposelnost. Ocene brezposelnosti med Romi se gibljejo med 90 in 95 odstotki, zaradi česar je Ministrstvo za delo člane romske skupnosti poskusilo integrirati v delovno populacijo. To bi se naj izvršilo v sklopu projekta, ki se je izvajal v okviru Programa pobude Skupnosti EQUAL 2004–2006, vendar se program ukinja.

Pobuda EQUAL ima devet tem, ki so opredeljene v Evropski strategiji zaposlovanja in socialnega vključevanja. Teme podpirajo vse vključujoče cilje polne zaposlenosti, kakovosti in učinkovitosti dela, povezanosti in vključujočega trga dela. Splošni cilj tega tematskega pristopa je raziskovanje novih načinov pri obravnavi problemov, ki so skupni za različne vrste diskriminacije in neenakosti, namesto da bi se osredotočili na posamezno prikrajšano skupino. In ena izmed tem se ukvarja tudi z Romi. Slovenska država je za projekt, preko katerega bi brezposlenim Romom pomagala pri iskanju zaposlitve, porabila 300.000 evrov za Romski zaposlitveni center. Dejstvo pa ostaja, da se ni zaposlil niti en sam Rom ali Romkinja. Projekt se zato ukinja.

Od projekta so ostale analize, ankete in spomini na številne zadane cilje

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti navajajo, da se je v okviru projekta pripravila tako analiza za motiviranje Romov, kot analiza izobrazbene strukture potencialno zaposljivih Romov in tudi analiza želja Romov in delodajalcev v zvezi z zaposlovanjem. Ustvarila se je tudi baza podatkov, v kateri so imena in priimki Romov, ki so izrazili željo po zaposlitvi. V okviru projekta so izobrazili strokovne delavce, ki so izvedli tudi pilotske motivacijske delavnice. V celotnem projektu je sodelovalo okoli 700 Romov in 650 delodajalcev. Po poročanju Nova24tv, Ministrstvo o tem pravi, da je bil center v letu 2006 ustanovljen, prav tako so bile izdelane vse pravne podlage (poslovni načrt, statut, analize ipd). Vendar pa zaradi nerešenega statusa centra v projektu in financiranja, center ni deloval.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Po besedah Muca razlogi, med drugim, ležijo v samem nevključevanju romske populacije v projekt

Po mnenju predsednika Zveze Romov Slovenije Jožka Horvata Muca, je bil projekt obsojen na propad že od samega začetka, saj naj ne bi služil osnovnemu namenu (zaposlovanju Romov). In kritično dodaja, da je omenjeni projekt predvsem služil ne-romom ter pridobitvi finančnih sredstev na račun ranljive skupine. Prav tako bi od samega začetka priprave pa do zaključka projekta morala biti romska skupnost aktivno vključena, čemur pa po njegovem mnenju ni bilo tako.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lopov
      17.03.2016 ob 22:12 lopov

      Tak je pri nas .Nej jim dati več enoga € ,ker delali ne bodo to znamo vsi .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.