https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pomursko podjetje prodira v svet, med vinogradi dobili navdih za posel

Orehovci, 24.03.2016 ob 7:00  

Podjetje Elmitel iz Orehovcev pri Gornji Radgoni je razvilo aplikacijo eVineyard, ki optimizira škropljenje na podlagi vremenskih podatkov in evidenc.

 

Aplikacija vinogradnikom pri pridelavi grozdja pomaga do prihranka do 120 evrov na hektar. Trenutno eVineyard uporablja okrog 300 uporabnikov. »Nasploh imamo uporabnike zelo razdrobljene po Evropi in po svetu trenutno, želimo pa si jih čim več iz Slovenije in seveda iz Pomurja,« pravi Matic Šerc iz podjetja Elmitel. V prihodnosti sicer ciljajo na zahodne trge, predvsem Španijo, Francijo in Italijo.

»Se pa zavedamo, da bo še zelo težko in bo le čas pokazal, kako in kaj. Konkurenca se trenutno razvija in tovrstnih produktov je kar nekaj, vendar trg še ni preplavljen,« ocenjuje Šerc. 

Povezali tehnologijo in vinogradništvo 

Idejo za aplikacijo so črpali tudi iz pogleda, ki se jim razprostira v domačem okolju. »V Elmitelu se ukvarjamo z IoT tehnologijami, bazirani pa smo v Orehovcih pod Janževim in Orehovskim vrhom, ki sta polna vinogradov. Naše znanje s področja tehnologije smo tako povezali s podočjem vinogradništva, ki je pomembno tukaj.« Šerc dodaja, da bo Elmitel kot matično podjetje tudi v prihodnosti ostal v Orehovcih. 

Kako deluje? 

Aplikacija eVineyard uporabniku omogoči, da sam izbira, kdaj bi kaj počel. Med drugim lahko optimizira čas in količino škropljenja, s tem pa si zniža stroške pridelave. Vinogradnik lahko prav tako že v vinogradu izdela poročilo o škropljenju in ga shrani v sistem. Na ta način lahko sčasoma primerja in analizira posamezno sezono. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.03.2016 ob 11:33 vinigradnik giza gost

      še malo pa mu pilij aplikacijo, škropiti nou trbelu, pa sunca pa dežđa več nej

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.03.2016 ob 15:23 porc5558ti gost

      The screenname - Tessy1995 T?he account is over there: http://wzbsal.QuietDating.ru

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.03.2016 ob 15:33 corason gost

      http://wzbsal.QuietDating.ru - g?aeË?120g?aeË?120

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.