https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

FOTO: 10. redna seja občinskega sveta občine Rogašovci potekala v popolni sklepčnosti

Rogašovci, 01.04.2016 ob 9:30  

V Kulturni dvorani v Rogašovcih je potekala 10. redna seja občinskega sveta občine Rogašovci. Občinski svetniki so obravnavali 18 točk dnevnega reda.

Župan Mihalič obsoja državo, da z varčevanjem na razpisih, varčuje na napačnih mestih

Na seji so bili prisotni vsi svetniki. Otvoritvi seje in ugotovitvi sklepčnosti je sledila obravnava in potrditev dnevnega reda. Svetniki so sklepčno potrdili dnevni red, ter bili sklepčni tudi v naslednjih treh točkah dnevnega reda, ki so se nanašale na preglede in potrditve zapisnikov 9. redne seje Občinskega sveta Občine Rogašovci, 3. dopisne seje in 4. dopisne seje.

Dlje časa so se zadržali pri šesti točki dnevnega reda, ko so govorili o zaključnem računu proračuna Občine Rogašovci za leto 2015. Župan Edvard Mihalič je izpostavil, da so v lanskem letu žal v občini lahko naredili bolj malo, saj kar nekaj razpisov, ki so jih želeli izvesti, ni bilo. Nič kaj bolj optimističen ni za letošnje leto, a je izrazil zadovoljstvo ob tem, da se stvari premikajo vsaj na področju Oskrbe Pomurja s pitno vodo Sistem B.

Kljub vsemu pa so tudi v lanskem letu realizirali kar nekaj stvari, kot na primer: vaški dom v Ocinju, razpis za podjetništvo, subvencioniranje gradnje malih čistilnih naprav. Financirali so 15 javnih delavcev, varovanje brezposelnih, izobraževanje, otroško varstvo, domsko varstvo, pomoč družini, študijske knjižnice, glasbene šole, delovanja raznih društev v občini. Če pod to potegnejo črto, je realizacija prihodkov v 2015 bila 70,9% (načrtovali: 3.816.481,20€, realizirali: 2.704.622,13€), realizacija odhodkov v 2015 pa je bila 58,8% (načrtovali: 3.884.250,51€, realizirali: 2.284.955,00€). Kar je denarja ostalo (slabih 400.000€), so ga prenesli v letošnji proračun in upajo, da bo država objavila kakšne razpise. Zaključni račun je bil v predlagani obliki soglasno sprejet.

 

Osnutek odloka o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Občini Rogašovci temelji na že sprejetem odloku o gospodarskih javnih službah in je sestavljen iz dvanajst določb. O odloku sta razpravljali dve delovni telesi. Medtem ko je odbor za urbanizem in urejanje prostora osnutek potrdil, je komisija za statut in pravna vprašanja imela nekaj predlogov in popravkov, ki pa so jih že do priprave gradiva za to sejo upoštevali, zato so prav tako predlagali potrditev osnutka. V razpravi so dogovorili tudi, da je v sklopu tega potrebno tudi razmisliti o načinu financiranja majhnih čistilnih naprav vse do leta 2021, ko je določen rok, da se greznice mora zamenjati z majhnimi čistilnimi napravami.

V minulih letih se jim je zataknilo pri projektih Dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) Kanalizacija v romskem naselju Serdica in Dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) Izgradnja kanalizacije Romi-Sotina. Župan je pojasnil, da, ko so pripravljali ta dva projekta, so ju pisali na podlagi dosedanjih razpisov. Veljalo je, da se lahko dobi 600.000€. Ker pa država varčuje na napačnih mestih, se je najprej zgodilo, da razpisa dve leti ni bilo. Zdaj pa razpis je, vendar je znesek razpolovljen na 300.000€. Dodaja, da je dejstvo, da s tem denarjem ni mogoče narediti vse, kar je v razpisu zahtevano. Predlaga dve možni izvedbi: 1. da oba projekta združijo ali 2. da investiciji razdelijo na dve leti (pol letos, pol drugo leto). V tem primeru bi se letos delala Serdica, naslednje leto pa Sotina. V vsakem primeru pa najprej počakajo na izid razpisov.

Pravilnik o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v občini Rogašovci za programsko obdobje 2016-2020 so poslali na Ministrstvo za kmetijstvo in na Ministrstvo za finance, vendar še niso prejeli odgovora. Ministrstvo za kmetijstvo jim je dovolilo vsaj objavo pravilnika. Vendar so nekateri svetniki poudarili, da v pravilnik niso vključeni čebelarji in se zaradi tega sploh ne morejo prijaviti na razpis. Po razpravi so dorekli, da pravilnik sprejmejo v predlagani obliki z dodatkom, da za leto 2017 poskušajo ugotoviti, na kakšen način je čebelarje možno vključiti.

Nadalje so obravnavali točke dnevnega reda, ki so že nekaj let dokaj podobne, in sicer program športa v Občini Rogašovci za leto 2016 (na razpolago 44.000€, od tega zneska največ vložijo v posodabljanje športnih objektov: 10.000€), letni program kulture v Občini Rogašovci za leto 2016 (na razpolago 10.000€), letni program društev izven področja kulture, športa in turizma za leto 2016 (na razpolago 6.300€) in letni program turizma za leto 2016 (na razpolago 2.500€).

V letnem programu podjetništva so  v letu 2015 namenili 10.000€ za samozaposlitev, zato je na seji za letni program podjetništva za leto 2016 padel predlog, da bi letos za to področje namenili 20.000€, pol za samozaposlitev, pol za investicije. Po daljši razpravi, so se zedinili, da bodo v letu 2016 temu programu namenili 20.000€, vendar samo za investicije, ker je iz njihove strani v lanskem letu bilo tako obljubljeno.

Vsako leto sprejmejo sklep o določitvi cene storitve pomoči družini na domu kot eno izmed javno varstvenih storitev, tako so ga sprejeli tudi tokrat za leto 2016. Stroški neposredne socialne oskrbe pri tem znašajo 12.000€ (6€ upravičenca in 6€/občino). Storitev že od leta 2013 izvaja Domania.

Obravnavali so tudi odstop predsednika vaškega odbora Sotina, ki se je za to odločil zaradi prevelikega števila obveznosti, ki si jih je naložil. Za novo predsednico so potrdili Andrejo Hajdinjak.

Med pobudami je bilo predlagano, da bi se turistična društva morala med seboj bolj povezati. Po razpravi so ugotovili, da omenjena društva rabijo več iniciative od zunaj, zato so dogovorili, da se bodo zmenili za sestanek z njimi. Kot problem pa se je izpostavila potreba po sanaciji bele omele, ki se je po občini zelo razpasla. V zvezi s tem bodo dali obvestilo v informator, da naj občani sanirajo, sami pa se bodo tudi informirali, kdo to uradno ureja.

Ob koncu seje, so se dogovorili še glede DIIP-a, in sicer, da ga tudi v prihodnje podpiše župan, da se pred podpisom svetnikom pošlje po mailu (brez vabila, da naj pridejo podpisat). Vendar pa naj svetniki tudi po mailu sporočijo pripombe, da župan lahko oceni, ali je seja nujna, ali ne. V sto odstotni sklepčnosti so sejo zaključili in se v dobrem vzdušju razšli.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.04.2016 ob 23:35 Mofo! gost

      Čestitke za popolno enoumje. Mar res mislite, da je to super. To pomeni, da pridejo in dvignejo roke, skasirajo sejnino in gredo domov....

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.04.2016 ob 9:25 gost

      Vsaka čast za občino Rogaševci,pošteni ljudje in župan,ter tisti ki to vodijo,zelo smo zadovoljni občani

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.