https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Življenje je kot nogometna tekma

02.07.2016 ob 8:00  

Evropsko prvenstvo v nogometu je že v vroči fazi. Ob tem, ko spremljamo borbe nogometnih virtuozov na igrišču, pa ne gre za spregledati, kako je v bistvu nogometna tekma podobna življenju.

Vprašate zakaj? Povedano enostavno: življenje je kot nogometna tekma zato, ker je prav tako borbeno, na trenutke grobo, potem spet veselo, včasih pa žalostno. Predvsem pa kaže, kako hitro je lahko veselje enega žalost drugega. V obeh primerih pa je pomembno, da imaš ob sebi ljudi, s katerimi se lahko veseliš oziroma s katerimi lahko deliš žalost.

Medtem ko spremljamo številne tekme, ki se že nekaj časa odvijajo v Franciji, lahko ugotovimo še nekaj: nekatere ekipe z malo vloženega truda dosežejo zmago, spet druge se trudijo in vlagajo veliko energije in napora, pa jim zmagovalnega zadetka vseeno ne uspe doseči. In to prav gotovo ni pošteno…..in tudi takšno je življenje: velikokrat rečemo, da se komu godi krivica, saj bi si po marsikaterih kriterijih, tako rekoč, »zmago« zaslužil.

Po drugi strani pa med ekipami na Evropskem prvenstvu imamo tudi takšne, na katere ni nihče računal, da se bodo uvrstile tako visoko in ki so izločile marsikaterega tekmeca višje uvrščenega na lestvici. Tako nas tudi v življenju marsikdaj kdo preseneti. Kdo takšen, na koga v nobenem primeru ne bi računali, da bo, na primer, tako uspešen v službi, ali tako ljubeč oče svojemu otroku, ali pa enostavno, da nam priskoči na pomoč, ko to najbolj potrebujemo. In to so prav gotovo pozitivna presenečenja, tako letošnjega EP, kot tudi v našem življenju.

Foto: rtvslo.si

Prav tako kot so nogometaši po dolgih tednih napornih tekem včasih utrujeni in nakažejo selektorju naj jih zamenja, tako smo tudi mi včasih utrujeni. Vendar ponavadi ne prosimo za zamenjavo, ampak le za malo počitka. Kot na primer, da poleti gremo na večji dopust, da si oddahnemo od službe. Ali pa, da si včasih doma privoščimo le en popoldan lenarjenja, da napolnimo baterije. Kajti življenje tako na nogometnem igrišču kot tudi sicer zna biti zelo naporno. In ker smo vsi samo ljudje, vsi vsaj tu in tam rabimo nekaj časa za to, da globoko zadihamo.

Tudi na vseh področjih našega življenja imamo rumen in rdeč karton. Najdemo jih tako v domačem okolju, kot med prijatelji, v partnerstvu in tudi v službi. Ko kaj naredimo narobe prejmemo prvo opozorilo (1. rumen karton), sledi še eno opozorilo ( 2. rumen karton). Če se stvari še vedno ne izboljšajo in z »grdo igro« nadaljujemo, pa se na koncu zna zgoditi, da prejmemo rdeč karton. Pa smo na koncu presenečeni kot nogometaš na igrišču, ki je izključen iz igre.

 

Foto: zadovoljna.si

Ne pozabimo pa na ključno stvar oziroma ključno vzporednico, namreč, da je tako na nogometnem igrišču kot v življenju pomemben fair play. Kajti, koliko človeku v resnici pomeni »zmaga«, ki jo na kateremkoli področju doseže na nepošten način?

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.