https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mladi bodo služili manj kot so njihovi starši

29.07.2016 ob 8:00  

Finančna kriza, ki je izbruhnila leta 2008 je bistveno poslabšala dohodkovni položaj večine prebivalstva v razvitih državah. Slednje je nastalo kot posledica povišanja brezposelnosti, pritiska na zmanjševanje stroškov, kar se je v večini primerov odrazilo skozi zmanjševanje plač in prejemkov zaposlenih.

 

Zaradi tega je zelo verjetno, da bodo mlade generacije služile in zaslužile bistveno manj od svojih staršev. Saj se bodo ukrepi in smernice ter pritisk na stalno zmanjševanje stroškov, ki so bili sprejeti ob pojavu finančne krize dolgoročno obdržali. Model blaginje, ki smo ga poznali v sedemdesetih letih ne bo več deloval, prvič zaradi pojava finančne krize, nadalje pa tudi zaradi strukturnih sprememb v demografiji in sprememb na trgu dela.

Foto: www.freeimages.com

Dohodki upadli več kot 60 odstotkom gospodinjstev

Po raziskavah družbe McKinsey so se med letoma 2005 in 2014 v razvitem svetu dohodki zmanjšali v 65 do 70 odstotkih gospodinjstev so zapisali v Delu. To so posledice, ki jih je prinesla finančna kriza, ki se je zelo hitro iz finančnega prenesla v realni sektor. Večina držav med njimi tudi Slovenija pa po vsem tem času še vedno niti ni dosegla ravni BDP izpred pojava finančne krize.

V prejšnjih krizah dohodki niso tako bistveno upadali

Do drastičnega zmanjšanja prihodkov gospodinjstev je prišlo šele s pojavom finančne krize in so posledica zmanjševanja števila delovnih mest, ter posledično brezposelnosti. Na drugi strani pa je prišlo do zniževanja plač in prejemkov zaposlenih. Raziskovalci družbe McKinsey so v raziskavo zajeli 25 razvitih držav vključno s Slovenijo.

Po njihovih raziskavah se je tržni dohodek gospodinjstev v letih 1993 in 2005 zmanjšal le za dva odstotka. V tržni dogodek se šteje plača in dohodki iz lastnine ter prihodki iz naslova kapitalskih naložb. Takratno zmanjšanje kupne moči naj bi prizadelo manj kot deset milijonov ljudi. V letih po pojavu finančne krize leta 2008 pa so ocenili, da se z vse nižjimi dohodki srečuje in spopada od 540 do 580 milijonov ljudi. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.07.2016 ob 15:53 Jugoslavijooo gost

      Zakaj ker so še tu v Sloveniji SAMI LOPOVI na položajih...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.