https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Družba Osem ostaja edini ponudnik za nakup Pomurke

26.09.2016 ob 10:00  

Za nakup nepremičnin Pomurke, mesne industrije v stečaju, tudi po zadnjem poskusu zbiranja nezavezujočih ponudb ni bilo zanimanja ne za celoto, ne za posamezne obrate. Zato edini ponudnik, Miroslav Flisar, lastnik družbe Osem, po večletnih poskusih čaka, ali bo končno lahko kupil obrat Konzerve.

To se bo zgodilo, če bo sprejeta njegova ponudba za nakup obrata, ki je bila edina z zadnjega zbiranja ponudb, in če bo uspel kupiti tudi stroje v omenjenem obratu, ki pa bodo čez dva tedna na ločeni dražbi.

Flisar bo poslal ponudbo tudi za stroje, saj brez njih ne more delati. »Če se tokrat ne bomo dogovorili, mi bo dovolj in bomo šli na svojo pot in morali pozabiti na vložek, na denar, ki smo ga zmetali v Pomurko, za sanacijo oziroma vzdrževanje tega obrata, in bomo morali začeti graditi svoj obrat ter se od Pomurke posloviti. Žalostno, a tako pač je,« je po poročanju STA povedal Flisar in dodal, da bo podjetje Osem delalo naprej in za določeno obdobje najelo prostore v tujini, dokler v Sloveniji ne bo postavilo lastnega obrata.

Flisar, ki ima nekdanji Pomurkin oddelek v najemu že več let, je tudi tokrat edini oddal ponudbo. Kupiti ga je nameraval že pred tremi leti, vendar je dogovorjeno in na sodišču odobreno prodajo kot ločitvena upnica preprečila Poštna banka. Flisar je takrat izgubil 800.000 evrov odobrenih nepovratnih razvojnih sredstev. Ker se jim je odpovedal, pa zdaj denarja iz tega naslova ne more več dobiti in bo moral nakup financirati sam. Stečajna upraviteljica Pomurke, mesne industrije, Alenka Gril ta zaplet zdaj sicer obžaluje, razlaga pa, da je bilo usklajevanje šestih ločitvenih upnikov, kolikor jih je bilo takrat v Pomurki, praktično nemogoče. Zdaj je zaradi prenosa terjatev vseh bank na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) ločitvena upnica samo ena in dogovarjanje veliko lažje. Ločitvena upnica je sicer tudi še Banka Koper, vendar samo na eni parceli.

O Flisarjevi ponudbi za nakup obrata Grilova pravi, da bo odločilno stališče DUTB, ker je odločitev njegova. Če se mu zdi kupnina prenizka, lahko prevzame premoženje. »O ponudbi se je še mogoče pogajati, vendar bodo to prav gotovo pogovori o paketu, torej tako o nepremičnini oziroma obratu Konzerve kot premičnini, torej strojih, saj je tudi pri slednjih, vsaj najdražjih, DUBT ločitveni upnik,« je povedla Grilova in dodala, da je za opremo prek spletne dražbene hiše veliko zanimanja.

Flisarja je zadnja objava razpisa za nezavezujoče ponudbe na začetku junija presenetila, saj se je pred tem z Grilovo in DUTB dogovoril o nakupu omenjenega obrata z neposrednimi pogajanji. Grilova pojasnjuje, da se je hotela skupaj z DUTB še enkrat prepričati, ali bi bilo mogoče Pomurko prodati kot celoto. O tem je zdaj prepričana, saj se za nakup ni zanimal nihče, niti si ni ogledal nepremičnine - z eno izjemo. Dobila je namreč ponudbo za nakup manjšega Pomurkinega zemljišča, ki pa ni znotraj tovarniške ograje.

Flisar pa ni razočaran samo zaradi izgube razvojnega denarja in prelomljenih dogovorov; v tem času bi, kot pravi, trgu ponudili nove, že razvite izdelke, tudi zaposlenih bi bilo več. Zdaj jih je okoli dvajset, podjetje je imelo lani 2,4 milijona evrov prihodkov in okoli 75.000 evrov dobička. Flisar in Grilova pa imata še eno odprto vprašanje. Grilova bo namreč prodajala blagovno znamko Kekec, ki je v lasti Pomurke v stečaju, Flisar pa je na dražbi v stečaju družbe Mip DML za 220 tisoč evrov že kupil slikovno znamko pašteta Kekec. Vendar pa je Grilova na sodišču zahtevala izbris slednje zaradi dolgotrajne neuporabe. Okrožno sodišče v Ljubljani je predlog Grilove za izbris slikovne znamke zavrnilo, vendar se je pritožila in bo o tem odločalo višje sodišče. Flisar je v tej pravdi trdil, da se je s stečajno upraviteljico Grilovo vedno pogovarjal samo o slikovni blagovni znamki pašteta Kekec, da je to najel in pozneje tudi kupil in jo vse od ponovne izdelave te paštete tudi uporabljal.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.