https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Mladi v sklopu Noči raziskovalcev v Ljutomeru spoznavali poklic raziskovalca

6.10.2016  

Mladi so v Ljutomeru na noči raziskovalcev imeli izjemno priložnost spoznavanja različnih vidikov atraktivnega poklica raziskovalca, ki prav tako odpira vrsto kariernih priložnosti. Potekala je pod sloganom »Znanost za življenje«.

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je kot konzorcijski partner Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici in Nacionalnega inštituta za biologijo minuli petek v okviru vseevropskega projekta Noč raziskovalcev, skušala popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga skušala približati širši javnosti, zlasti pa mladim. Projekt je skozi vrsto aktivnosti udeležence ozaveščal o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in vplivu le-te na vsa področja človekovega bivanja in delovanja. Mladi so tako imeli izjemno priložnost spoznavanja različnih vidikov atraktivnega poklica raziskovalca, ki prav tako odpira vrsto kariernih priložnosti. Odgovorili so si lahko na vprašanja, kot so: kako je biti raziskovalec, kaj vse raziskovalec pri delu počne, kako usklajuje delo s hobiji in z družino.

Udeležencem projekta so spregovorili številni priznani strokovnjaki z različnih področij. »Štirje raziskovalci z različnih koncev Evrope smo predstavili digitalizacijo kulturne dediščine. Pokazali smo, da je fotogrametrični zajem zelo preprost zajem, s katerim lahko na enostaven način dobimo 3 D-modele,« je po poročanju prlekije-on.net povedal Matevž Domajnko, raziskovalec v okviru programa Marie Skłodowska Curie. »Dotaknili smo se kulture in zgodovine Ljutomera in tudi teh valovanj, ki so potekala skozi prazgodovino, da bi pravzaprav razumeli, kaj smo in kaj nismo, kaj smo Prleki, kaj smo Slovenci, kaj smo Srednjeevropejci,« je dejal dr. Miran Puconja, častni občan Občine Ljutomer in bivši profesor GFML. »Noč raziskovalcev je dogodek za širšo javnost, cilj tega pa je, da se znanost promovira kot nekaj, kar živi z nami v družbi. Ljudje po večini nimajo občutka, kaj znanost je, zato je prav, da se take projekte spodbuja,« je o projektu Noč raziskovalcev spregovoril predsednik Kluba prleške akademije dr. Matej Mertik.

V okviru projekta Noč raziskovalcev je potekal tudi nagradni natečaj za osnovnošolce in srednješolce, in sicer v treh kategorijah: za najboljšo fotografijo na temo »Fizika«, za najboljšo poezijo na temo »Vesolje« ter v kategoriji za najboljši film na temo »Raziskovalec«. V slednji kategoriji so dijaki ljutomerske gimnazije Bernard Rebernik, Tomi Stajnko, Alen Trstenjak in Kristina Žižek s filmom »Raziskovalec novih svetov« osvojili 2. mesto.

Foto: FB GFML

Dogodek Noč raziskovalcev se vedno odvija zadnji petek v septembru, ljutomerska gimnazija pa vas vse zainteresirane že danes vabi, da se pridružite tudi drugo leto, 29. septembra 2017, ko boste imeli v Ljutomeru spet priložnost klepetati in eksperimentirati z znanstveniki. Kajti že slogan »Znanost za življenje« pove dovolj, namreč, da znanost je življenje.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.