https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Rožnati oktober - svetovni mesec boja proti raku dojk

09.10.2016 ob 10:30  

Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških.

Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Namen rožnatega oktobra je osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. Pod geslom Rožnati oktober Europa Donna vsako leto pripravi številne aktivnosti, s katerimi želi povečati ozaveščenost o raku dojk. Ženske imajo pomembno vlogo v družini in družbi. Osveščanje o zdravem načinu življenja, preventiva, zgodnje odkrivanje, učinkovito zdravljenje in celostna obravnava ne le rešujejo življenja, ampak vplivajo tudi na izboljšanje njegove kakovosti in ekonomskega statusa bolnikov, njihovih družin in družbe kot celote.

Foto: aktivni.si

Rak dojke spada med najpogostejše rake v Sloveniji

Rak niso samo številke. Danes bodo najmanj tri prebivalke Slovenije izvedele, da imajo raka dojk, vsaj ena bo danes zaradi te bolezni umrla. To so mame, hčere, žene, sestre, babice, prijateljice, (so)delavke,.. Med najpogostejše rake v Sloveniji sodijo: rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, dojke ter prostate. Pojavnost vseh rakavih bolezni se postopno povečuje ter se je v zadnjih dvajsetih letih skoraj podvojila. S staranjem prebivalstva se povečuje tudi ogroženost za rakom. Rak je drugi najpogostejši vzrok smrti prebivalcev Slovenije. Danes vemo, da je polovica vseh rakov posledica načina življenja (kajenje, nezdrava prehrana, preveč alkohola, nezadostna telesna dejavnost) in učinkov dejavnikov iz okolja (bioloških, kemičnih in fizikalnih). K zmanjšanju obolevnosti in umrljivosti za rakom v veliki meri lahko pripomore preprečevanje in zgodnje odkrivanje bolezni. Danes imamo veliko dokazov, da je možno zmanjšati verjetnost za nastanek raka z zdravim načinom življenja, ki vključuje nekajenje, zdravo  prehrano, vsakdanjo zadostno telesno dejavnost, vzdrževanje normalne telesne teže, omejevanje uživanja alkoholnih pijač, zaščito pred škodljivimi učinki sončnih žarkov ter spoštovanje predpisov o varnosti pri delu (nevarne snovi).

Foto: vizita.si

Pomembno je zgodnje odkrivanje raka dojke

Tudi podatki o raku dojk kažejo, da je ta rak ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni ter takojšnje učinkovito zdravljenje. Pomembno vlogo pri odkrivanju raka dojk ima ženska sama, zato zdravstveni strokovnjaki priporočajo redno in pravilno samopregledovanje dojk. Ker je zdravljenje zgodaj odkritega raka uspešnejše, so ključnega pomena presejalni programi, namenjeni odkrivanju bolezni, ko simptomi še niso očitni. Spremembe v tkivu, iz katerih bi se kasneje lahko razvil rak (na primer rak materničnega vratu, debelega črevesa), je mogoče odstraniti ter tako preprečiti bolezen. V Sloveniji se izvajajo presejalni programi za odkrivanje raka in predrakavih sprememb materničnega vratu (Zora), dojk (Dora) ter debelega črevesa in danke (Program Svit).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.