https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Bliža se čas za zimske pnevmatike

08.11.2016 ob 8:00  

Bliža se 15. november, ko je za vsa motorna vozila, v skladu z veljavno zakonodajo, obvezna uporaba zimske opreme, ki traja vse do 15. marca oziroma dokler so na cestah zimske razmere. Zimske opreme nimamo samo zaradi zakonske obveze, temveč zaradi prilagoditve vremenu, temperaturi, pogojem na cestah in seveda zaradi prometne varnosti. Če so razmere na cesti zimske, pa je potrebno opremo uporabiti pred zakonsko predpisanim datumom.


V skladu s pravilnikom o delih in opremi vozil morajo dvosledna motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov, in priklopna vozila, ki jih vlečejo, imeti zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike, v opremi pa ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke, izpostavljajo na Javni agenciji RS za varnost prometa.

Foto: amzs.si

Dvosledna motorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov, in priklopna vozila, ki jih vlečejo, morajo biti opremljena z zimskimi pnevmatikami najmanj na pogonskih kolesih. Lahko imajo tudi poletne pnevmatike, a v tem primeru morajo imeti v opremi ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona pa vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.

Pravilnik določa tudi, kakšne morajo biti pnevmatike. Profil zimskih pnevmatik mora biti globok vsaj tri milimetre. Kot pojasnjujejo na agenciji, se za zimske pnevmatike štejejo tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako M+S ali M.S oziroma M&S. Pravila o zimski opremi v primeru zimskih razmer veljajo vse leto. Vremenska napoved za prihajajoče dni za sedaj sicer ne napoveduje pomembnejših ohladitev, a ker so spremembe v tem času lahko tudi hitre, v dneh okoli zakonskega roka pa je pri vulkanizerjih običajno gneča, je morda vredno za zamenjavo pnevmatik poskrbeti še pred 15. novembrom.

Foto: avtoarena.si

Voznike, ki v primeru zimskih razmer na cestah oz. po 15. novembru ne bodo imeli zimske opreme na svojem vozilu, čakajo globe. Tako se z globo 40 evrov kaznuje voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah motornega ali priklopnega vozila v cestnem prometu nima opremljenega s predpisano zimsko opremo, ali ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig, še opozarjajo na agenciji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.