https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Sprostitev cen dizla in 95-oktanskega bencina ob avtocestnem križu

04.11.2016 ob 7:30  

Od 22. novembra ne bodo več nadzorovane cene goriv ob avtocestah. Na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se bodo sprostile cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva.

Vlada se je že aprila odločila, da oblikovanje cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja prepusti trgu. Tokrat bo vlada očitno naredila nadaljnji korak v liberalizaciji cen naftnih derivatov. Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta skoraj leto dni usklajevala sprostitev cen pogonskih goriv. Končni dogovor se je glasil, da se bodo cene goriv ob avtocestah sprostile, naftnim družbam bo Dars zasolil koncesnine, račune pa bomo plačali davkoplačevalci.

Na finančnem ministrstvu zagovarjajo stališče, da naj del prihodka od morebitnega povečanja marž usmerili nazaj v javno koristen namen. Proračunski prihodki v letu 2017 bi bili nižji za do 2,2 milijona evrov letno, če bi distributerji dvignili maržo za 50 odstotkov. V primeru 100-odstotnega dviga marž bi lahko bila državna blagajna leta 2018 ob do 3,9 milijona evra. Od leta 2019 naprej, bi bili prihodki nižji do največ 3,3 milijona evrov letno. Minister Počivalšek pričakuje od 10 do 20 odstotno zvišanje marže.

Na avtocestah se na letni ravni proda okoli 30 odstotkov vseh pogonskih goriv. Do prve spremembe cen po novi uredbi lahko pride 22. novembra, ko bo prišlo do prve morebitne podražitve 95-oktanskega bencina in dizla.

Oblikovanje cen naftnih derivatov na bencinskih servisih drugje po državi bo ostalo enako kot dosedaj, kjer metodologija za izračunavanje cen naftnih derivatov temelji na gibanju cen na svetovnem trgu in gibanju tečajev dolarja in evra. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij. Po predlogu se marži distributerjev ne spreminjata in tako znaša višina marže za 95-oktanski bencin 0.08701 evra, za dizel pa 0,08158 evra za liter.   

Za liter dizelskega goriva trenutno odštejemo 1,149 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,245 evra za liter.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.