https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

FOTO: Še vedno nesoglasja okoli vodovoda Sistem B

Puconci, 15.11.2016 ob 7:00  

V prostorih Občine Puconci je potekala seja sveta ustanoviteljic na temo reševanja problematike vodovoda Sistem B. Po burni razpravi se 12 goričkih občin rešitvi problematike ni kaj dosti približalo, čeprav danes poteče rok, ki jim ga je za to določila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Sklenili so le, da se še danes ob 9.00 še enkrat sestanejo občine: Beltinci, Puconci, ki predseduje svetu, Grad, ki je nosilka projekta in predstavnik podjetja Vodovod in poskušajo doseči soglasje.

Že na začetku seje se je kar nekaj časa potrjevalo dnevni red, saj je iz strani Mestne občine Murska Sobota bil podan predlog, da se točka dnevnega reda sprejem enotnega elaborata varianta 2B prestavi na datum 25.11., kajti sami so elaborat obravnavali in ga predali v obravnavo mestnemu svetu. Večina občin se ni strinjala, saj je za sprejem elaborata iz strani Ministrstva določen datum 15.11, poleg tega pa da je za sprejem elaborata pristojen svet ustanoviteljic in ne mestni svet in da utegnejo zaradi tega izgubiti evropska sredstva. Župan občine Cankova Drago Vogrinčič je ob tem dejal: »Kar doživljamo iz strani MO Murska Sobota, se mi zdi žaljenje in poniževanje ljudi na Goričkem, ki vode nimajo,« in je hkrati vse prisotne pozval, da se že enkrat to konča. Predstavnika Mestne občine Murska Sobota sta ob tem poudarila, da nimajo namena zavlačevati ali nagajati, ampak, da želijo iti po pravni poti, da bo vse skupaj veljavno. Po besedah Daniela Kalamarja direktorja Vodovoda sistem B, je zadnja različica elaborata o ceni vode kompromis med občinami, ki zahtevajo, da dobijo toliko najemnine, kot izhaja iz omrežnine, druge občine pa približno toliko, kot zberejo na območju njihove občine. Tako je cena vode in omrežnine enaka za občane vseh občin, vsaka občina pa se sama odloči, v kolikšni višini bo občanom subvencionirala prispevek za omrežnino.

Cvetka Ficko, županja Občine Grad je nato na občino Beltinci naslovila direktno vprašanje: »Smo v sistemu 11 občin ali 12 občin?« Milan Kerman je na to odgovoril, da datum 15.11. ne more biti dosežen, ker oni morajo najprej odgovoriti sodišču. Je datum, ki ga na Ministrstvu takrat niso mogli predvidevati. Dodal je: »Ni problema, smo za dogovore, ker je cenejša pot kot sodišče. Smo v situaciji, ki ni enostavna in bo potrebno veliko truda, da se bo to rešilo.«

Spomnimo: Deset občin je vložilo tožbo proti občini Beltinci, ker slednja ni prenesla premoženja. So pa že 10.11. imeli na Občini Puconci neformalni sestanek, kjer so prisotne občine v sporočilu za javnost zapisale: »V primeru podpisa sporazumov so občine pripravljene umakniti sodno zahtevo za izpolnitev danih zavez proti Občini Beltinci.« Kerman je k vsemu navedenemu tokrat na seji želel zagotovilo, da se bo tožba umaknila, če oni podpišejo. Kajti lahko se zgodi, da občina Beltinci podpiše, tožba pa ostane, je dodal. Mu pa je ob tem bilo zastavljeno vprašanje: »Kaj je potrebno, da občina Beltinci pristopi?« Kerman je bil kratek in jedrnat: »Direkten dogovor s firmo Vodovod B«.

Tekom trajanja seje je večkrat padel predlog, da se naj glasuje po občinah. Kar so tudi storili in ugotovili, da sicer nihče elaboratu ne nasprotuje, vendar pa Mestna občina Murska Sobota ne bo glasovala pred 25.11., občina Beltinci pa ne želi glasovati, ker čakajo na sodbo oz. pravno mnenje. Glasovanje torej ni bilo mogoče, so pa na predlog Alojza Glavača sprejeli sklep, da se v torek 15.11.2016 ob 9.00 ponovno srečajo občine Grad, Puconci, Beltinci in predstavnik podjetja Vodovod, kjer se bodo pogovarjali o osnutku, ki ga je predlagala občina Beltinci.

Po zaključeni seji je Kalamar dejal: »Javno podjetje se ne more pogovarjati z občino Beltinci, ker to premoženje ni na javnem podjetju, ampak je v tem trenutku v lastništvu vseh občin. In ko se vse občine dogovorijo o razdelitvi tega premoženja, komaj takrat se javno podjetje lahko dogovori, da to premoženje vzame v najem. 11 občin se je zmenilo za princip razdelitve in izvedlo tudi računovodsko in ga je preneslo v upravljanje javnemu podjetju. Z delitvijo samo tistega ostanka, ki je trenutno še na razpolago, to pa je tisti delež, ki čaka občino Beltinci.«


Kerman pa je po seji o tem, zakaj so ostali prenesli premoženje, občina Beltinci pa ne, povedal: »Mi smo se poglobili v pogodbo. In smo ugotavljali, da določene stvari niso v skladu z evropsko, niti z nacionalno zakonodajo. O roku 10 let ni nikjer govora. Mi trdimo, da Evropa in tudi Slovenija v svoji zakonodaji pravita takole: V petih letih se ne sme nič spremeniti. Torej 5 let je rok, tudi sistema A in C delata na petih letih. Nihče ne dela na desetih.«

O današnjem nadaljevanju pogovorov je povedal, da bodo prav gotovo določili neka pogajalska izhodišča, da to ne pomeni, da so med seboj skregani, ampak da občina Beltinci zagovarja svoja stališča. Prav tako morajo podati odgovor sodišču, kajti če ne podajo odgovora sodišču, potem so v zamudni sodbi, kar pa ni tako poceni, zato se tega morajo izogniti, je zaključil.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.11.2016 ob 9:44 slabokaže gost

      dečki, premalo ste se poglobijle v pogodbo.......eni so se pa, kak zgleda. In če van tu Vogrinčič pamet soli, s toga nemre biti nikaj uporabnoga, ker pek naj pečej, zidar bi pa mogeu zijdate!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.11.2016 ob 10:08 nedebokše gost

      Ja ja .. .tak geste tau ... Projekt se je od planeranja dale pelau politično in tau zaj mamo! Ka vijdin, ka tišinski vert piše zapisnik ? ;)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.11.2016 ob 10:25 gajdaš gost

      Pejnezi so končali v žepaj županov in sedaj se trbej oprati krivic .

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.11.2016 ob 12:11 GERO gost

      Od tedaj ,ko so začeli z tem čudežem glede vodovoda v prekmurju ,je kvalitete vode res slaba in smrdi po kloru.Eni veljaki ne verjamejo in se temu čudijo,da temu ni tako......PA MUDONJE RES JE TAKO!!!!

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.11.2016 ob 17:08 Beltinčan gost

      Me zanima, če občani 10. občin (brez M.Sobote in Beltinec) vedo, da bodo samo za omrežnino vsak mesec plačali več kot 11 Evrov. So jim njihovi župani povedali, da se borijo, da bodo plačali 11 Evrov omrežnine, lahko pa bi 3,4, ali 5 Evrov, kot zagovarjata občini Beltinci in M.Sobota. Vedo mogoče občani kakšne plače imata Kalamar in Zver, ki sta plačana iz javnega denarja, stisnilo bi vas! Čim prej je potrebno zapustiti vodovodni sistem B! Vso priznanje županu Občine Beltinci, Milanu Kermanu, ki je tudi izgleda edinemu jasno, kaj pomeni vstop v vodovodni sistem B za občane.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.11.2016 ob 17:46 barcelona gost

      Ne vem kako se je pristopilo izgradnji vodovoda in kanalizacije v ostalih občinah, vendar v naši občini nismo bili seznanjeni pred začetkom izgradnje niti kdaj pozneje. Najbrž, da nas bodo župani seznanili z gotovimi dejstvi in nam poslali položnice s pripisom, da je cene sprejel občinski svet. Če bo pa preveč huda se pa bodo izgovorili na državo ali pa na EU. Tačas, ko nas pasejo kot ovčke bo pač tako. Zbudi se končno prekmurski človek!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.11.2016 ob 19:37 Beltinčanka gost

      Spoštovani! Ni mi jasno zakaj je bilo sploh potrebno naši občini vstopati v ta projekt, imeli smo vodovod, stop...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.11.2016 ob 19:54 gost

      Kalamar javno povej kelko de omrežnina.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.11.2016 ob 20:28 Boštjan Š. gost

      Pred sprejtjem smo na Tišini opozarjali na slabo pripravljene stvari, pa bi naju z g. Novakom na Goričkem takrat zaklali, ker sva bila proti. Sam G. Horvat, županov brat, ki je pooblaščenec občine za vodo, je rekel, da voda ne bo nič boljša, samo dražja bo. In ko smo spraševali, kaj bo z omrežnino so rekli, da ne vejo. Takrat so vsi občinski sveti bili postavljeni pred dejstvo, da to MORAJO sprejeti. Na Tišini smo se drenjali v sejni dvorani z vsemi župani, obljubljali so nam vse živo. Da bo v drugi fazi celotno Pomurje dobilo vodo. Ostale občine glede ustanovitve podjetja niso sprejele NOBENEGA amandmaja, ki bi preprečeval marsikatero anomalijo. In kaj se je zgodilo? Kalamar se je zavihtel na čelo podjetja, ostali župani pa po pilatovsko z opranimi rokami kažejo na občinske svete. In zdaj je edino Kerman, ki ga nekako ne maram preveč, stopil v bran SVOJIM občanom. KAR STE VOLILI, TO STE DOBILI, DRAGI POMURCI.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.11.2016 ob 21:42 račun gost

      e župani, slabo se van pijše. Naj samo dobin položnico, takoj prijden pozdravit svojega župančeka....pa nemo ravno san!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      15.11.2016 ob 22:01 gost

      bou, bou, nikoga nemu glidali, kak du nas očerupali, ne, ne, župančeki

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      15.11.2016 ob 22:15 psički gost

      Kaj je to tisti, ki ma dvignjen prst ,ki je včasih rad več spil? Že dopoldan na šihtu ga je kaj spil, ko je šel na malico.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      16.11.2016 ob 9:38 gost

      odg: Beltinčanka, tou pitaj Kermana šteri je do l. 2010 podpisal vse pogodbe in Anekse, zdaj pa o toun nika nevej oz. bi rad zdaj spreminjo tisto ka je te podpiso, te bi naj gledo ka je podpiso

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      16.11.2016 ob 10:26 gost

      Sobočanci pa Beltinčari, jebe se van če de narod na goričkon vodo mel. Ti z Tišine (20:28) pa nemreš nikan daleč v svoji karieri priti, zdaj si na nivoje forum pomurca. Bravo. Beltinski župan že zna ka je v dreke, zato pa zdaj na silo šče spelate

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      16.11.2016 ob 18:07 Bostjan S. gost

      Ah, res nimam blescece politicne kariere, ker razmisljam s svojo glavo. Takih nocejo ob sebi. Ljudje pa volijo taksne, ki znajo skuhati taksno godljo. In podpisal sem se. Ti pa ne.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.