https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pomurska podjetja bodo lahko za zaposlitev diplomantov prejela posebno subvencijo

18.11.2016 ob 7:35  

Država želi omiliti položaj mladih diplomantov, ki po zaključu študija čakajo na prvo zaposlitev tudi po več let. Zato bo podjetjem, ki bodo zaposlila to skupino brezposelnih, namenila posebno subvencijo. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo v letu 2017 namenilo 251.784 evrov nepovratnih sredstev. Rok za oddajo prijav je 12. 12. 2016.  

 

Vključevanje diplomantov v razvojne projekte podjetij

Minuli teden je bil objavljen javni razpis za pridobitev sredstev za vključevanje diplomantov v delo na razvojnih projektih podjetij na območju izvajanja Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010 – 2017. Cilj javnega razpisa je spodbuditi raziskovalno, razvojno in inovacijsko dejavnost  pomurskih podjetij, okrepiti sodelovanje med diplomanti in podjetji na razvojnih projektih in spodbuditi podjetja k njihovi zaposlitvi tudi po izteku določenega projektnega roka. Na razpis se lahko prijavijo vse pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo in so na dan oddaje vloge na ta javni razpis vsaj 18 mesecev registrirane oziroma vpisane po Zakonu o gospodarskih družbah  in bodo projekt izvedle na območju izvajanja Zakona.

Fotografija je simbolična, arhiv pomurec.com 

Razvoj izdelkov in storitev za izboljšanje učinkovitosti poslovanja

Diplomanti podiplomskega študija bodo v obliki projektno naravnanega dela v podjetjih pomagali pri razvoju izdelkov ali storitev s katerimi želi določeno podjetje priti na trg in s čimer bo podjetje izboljšalo učinkovitost in dobičkonosnost svojega poslovanja. Projektno bodo zaposleni v podjetju za določen čas, predvidoma med 9 in 10 meseci, kar je odvisno od stopnje študija: diplomanti visokošolskega študija oziroma prve bolonjske stopnje predvidoma največ 9 mesecev, ostali  predvidoma največ do 10 mesecev.

Povračilo stroškov plač

Za diplomante po tem javnem razpisu se štejejo posamezniki, ki imajo zaključene vse obveznosti visokošolskih programov iz I., II. ali III. bolonjske stopnje oz. enakovredno izobrazbo po starih izobraževalnih programih in iščejo zaposlitev, niso  prijavljeni na Zavodu RS za zaposlovanje kot brezposelne osebe več kot 12 mesecev, niso bili v rednem delovnem razmerju pri prijavitelju zadnjih 6 mesecev pred objavo tega javnega razpisa. Vključitev diplomantov v delo na razvojnih projektih podjetij se mora izvajati v podjetjih na lokaciji v območju izvajanja Zakona.

Upravičene stroške predstavljajo stroški plač - do višine bruto 2, za plače zaposlenih diplomantov na projektu, ki je predmet prijave. Vrednosti upravičenega bruto - bruto zneska plače za posamezne ravni izobrazbe diplomanta ne smejo preseči naslednjih zneskov 1.470 evrov za diplomante prve bolonjske stopnje (ali bivše visokošolske strokovne programe), 2.000 evrov za diplomante druge bolonjske stopnje (oz. zaključene univerzitetne izobrazbe (univ. dipl.)) in 2.730 evrov za diplomante tretje bolonjske stopnje (oz. znanstveni magisterij in doktorat).

Zaposlitev še za vsaj 3 oziroma 4 mesece

Delodajalec mora ohraniti zaposlitev diplomanta na upravičenem območju vsaj še 3 oz 4 mesece po  zaključku sofinanciranja stroškov zaposlitve odvisno od obdobja sofinanciranja stroškov bruto-bruto plače zaposlenega diplomanta. Diplomanta visokošolskega študija oz. 1. bolonjske stopnje, ki ga bo prijavitelj projektno zaposlil za obdobje 9-ih mesecev in bo za to obdobje uveljavljal sofinanciranje stroškov zaposlitve  bo moral prijavitelj, po končanem sofinanciranju stroškov zaposlitve, zaposliti še najmanj za 3 mesece, ostale diplomante, ki jih bo prijavitelj zaposlil za obdobje 10–ih mesecev in bo za to obdobje  uveljavljal sofinanciranje stroškov zaposlitve, pa bo moral prijavitelj po končanem sofinanciranju stroškov zaposlitve, zaposliti diplomanta še najmanj za 4 mesece.

Fotografija je simbolična, arhiv pomurec.com 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2016 ob 12:28 gost

      Ka de Pomurje dobilo za zaposlitev 50-letnikov, ki so po krivičnem izgubili službe, pa še morajo delati najmanj 8 let? Nič, pa državi ni treba nič dati za njih, ker vsak ima doma kak meterček vrta ali zemlje, kar presega cenzus pomoči. To se naj vpraša banda izvoljena, na teh država "špara", Zdaj pa še molijo, da ta narod prej "krepne", da jim nebo treba dajati starostne penzije, seljki edni - vodilni.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.