https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pekarna Vitapek: gorički brezglutenski kruh iz krušne peči na drva

Domanjševci, 25.11.2016 ob 9:45  

V drugi polovici meseca februarja letos je svoja vrata odprla prva brezglutenska pekarna v Sloveniji, kjer pečejo dnevno sveži brezglutenski kruh v krušni peči na drva. Govora je o pekarni Vitapek v Domanjševcih. Idejni vodja in lastnik pekarne je Borut Perkič, s katerim smo se v sklopu Pomurskih novic pogovarjali o nastanku pekarne, o izdelkih, o delovanju v prvih desetih mesecih, in še čem.

Borut Perkič izhaja iz družine, v kateri je pekarstvo globoko zakoreninjeno, kajti njegov dedek je bil lastnik znane pekarne Škraban v Murski Soboti. Sam je po izobrazbi inženir živilstva in ima v panogi pekarstvo že 15 let delovnih izkušenj, saj je bil zaposlen v Mlinopeku. Pekarno Vitapek v Domanjševcih je financiral v lastni režiji, za nekaj opreme so pridobili finančna sredstva v Banki Koper. Letos pa so uspešno kandidirali na razpisu za Evropski sklad za regionalni razvoj za Start-up podjetja.

Da odpre lastno pekarno z brezglutenskimi izdelki se je odločil, ker bi rad pomagal ljudem, ki so alergični na gluten. »Vse odkar smo prisotni na trgu pa opažamo, da se vedno več ljudi odloča za zdrav način življenja. Pravijo namreč, da se z brezglutenskimi izdelki boljše počutijo,« je povedal z zadovoljstvom, in dodal: »Na trg bi radi dali nek nov okus, kruh, ki bi nagovoril vse ljudi, ne samo bolnike. Tako da delamo na tem, da bi se po okusu približali »klasičnemu« kruhu.« Njihovi izdelki so sto odstotno brez glutena, za večino izdelkov imajo že narejene analize, ki potrjujejo, da izdelki ne vsebujejo glutena. Kontrolirajo pa tudi vhodno surovino z internimi analizami.

Ob vprašanju: »Kaj daje njihovim pekovskim izdelkom prav poseben okus?« je bil kratek in jedrnat: »Krušna peč je tisto, kar vsem izdelkom doprinese poseben okus.« Kajti navaden kruh in kruh brez glutena imata tri skupne stvari: moko, testo in izdelek. Tu pa se podobnosti že končajo, pojasni Perkič in razloži, da je sama proizvodnja in tehnologija enega in drugega povsem različna. Tako sami v krušni peči trenutno pečejo: 4 vrste kruha (bel, temen z dodatkom ajdove moke, kruh vital in kruh semenko), pekovska peciva (sirove štručke na katerih je sir brez laktoze, bige, bige s semeni, temne bige, štručke vital, bele štručke, lepinje). Poleg tega pa stranke pri njih lahko dobijo tudi drobtine in krušne kocke za juho in enolončnico. Izdelki, razen kruha vital, belih štručk in štručk vital, ne vsebujejo jajc, mleka-laktoze ter soje. Izdelke pa pakirajo v posebni embalaži, ki je varna in zaščitena od okolice. Podrobnejše opise izdelkov pa lahko najdete na njihovi spletni strani www.vitapek.si.

Večina dostave se opravi na terenu, tako lahko njihove izdelke že po desetih mesecih delovanja pekarne najdete v Murski Soboti, Mariboru, Celju in Ljubljani. Sodelujejo tudi s številnimi pomurskimi osnovnimi šolami, »je pa zanimanje tudi iz drugih koncev Slovenije,« še pove Perkič, ter doda: » Po novem letu bomo začeli sodelovati tudi z bolnišnico Maribor, sodelujemo tudi z Intersparom City Park v Ljubljani, prijavili smo se na razpis podjetja Lidl Lojtrca domačih. To je projekt, ki ga bo Lidl začel spomladi 2017, zato zaenkrat še ne vemo kakšni so rezultati. Upamo pa na najboljše.« Sicer izdelke delajo po večini po predhodnem dogovoru, kupci pa jih lahko pridejo iskat tudi v njihovo pekarno v Domanjševce. »Kajti naš največji cilj je, da se približamo pekarni. S čim želim povedati, da bi si želeli čim večje število strank v bližini naše lokacije. Namreč trenutni stroški dostave so zelo visoki in to bi si najbolj želeli znižati,« še doda. So pa zadovoljni s povpraševanjem. Veseli jih, da se vedno znova na njih obrnejo nove stranke, stare pa se z zadovoljstvom vračajo. Prav tako imajo vedno več novih poslovnih partnerjev.

V minulih mesecih so postali tudi prejemnik kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko, na kar so prav posebej ponosni, saj bodo na tak način lahko promovirali Prekmurje. Preko blagovne znamke pa lahko vidijo tudi celotno zgodbo promocije-ne samo zanje.

V letu 2017 Pekarna Vitapek tudi s slaščičarsko ponudbo

Imajo že tudi nekatere zasnove za naslednje leto. Tako bodo v letu 2017 njihovi sedanji ponudbi dodali tudi slaščičarske izdelke. »Smo v začetnih dogovorih z Medičarstvom Damjan Celec iz Ratkovec za izdelavo brezglutenskih medenjakov,« še pove Perkič in doda, da si za leto 2017 sicer na splošno želijo dosti naročil, da bi tudi v prihodnjem letu lahko pomagali čim več ljudem. Kajti že v osnovi je njihovo poslanstvo pomagati ljudem, ki ga želijo tudi v naslednjem letu nadaljevati.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2016 ob 13:48 g gost

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.11.2016 ob 20:08 Mošt gost

      Bravo, Borut! Samo tak dale!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.11.2016 ob 13:54 klantoš gost

      Naša Maša ma rada vaš brezglutenski kruj. Samo ga tak fajn dale pečte, pa nan ga vozite!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.