https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan boja proti aidsu

01.12.2016 ob 9:00  

Prvi december je svetovni dan boja proti aidsu, ki ga simbolizira rdeča pentlja. V svetu kot tudi v Sloveniji je epidemija v porastu. Letošnje geslo izpostavlja preventivo kot najpomembnejšo aktivnost, ki jo je potrebno okrepiti.


Letošnje geslo Svetovnega dneva aidsa izpostavlja preventivo. Na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani so pred tridesetimi leti sprejeli prvo osebo s hivom, ki je bila takrat smrtna okužba. V Zbornici zdravstvene in babiške nege v Sloveniji so poudarili, da gre danes za obvladljivo kronično nalezljivo bolezen, v kolikor okužbo odkrijejo v dovolj zgodnji fazi. Epidemiologi in infektologi opozarjajo, da je v svetu kot tudi v Sloveniji epidemija v porastu. Dr. Irena Klavs z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je navedla, da je »do 22. novembra letos bilo prijavljenih že 56 novih diagnoz, največ kadar koli doslej, od tega je bilo 46 diagnoz postavljenih moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi.«

Foto: screwlife.com

Kot navaja STA je bilo od leta 2006 do 2015 v Sloveniji prijavljenih skupaj 442 primerov novih diagnoz okužbe s hiv. Letno število prijavljenih primerov se je gibalo od 33 oz. 16,4 na milijon prebivalcev v letu 2006 do 55 oz. 26,8 na milijon prebivalcev v letu 2011. V trem trenutku še ni zdravil, ki bi lahko v celoti pozdravila hiv in ni še cepiva proti hivu. Zato ostaja najpomembnejša promocija varnejše spolnosti med vsem prebivalstvom in predvsem med mladimi. Po besedah direktorice direktorata za javno zdravje pri ministrstvu za zdravje Mojce Gobec je država v preteklih letih zagotovila več sredstev za izvajanje preventivnih programov in za testiranje v skupnostih.

 

Foto: citymagazine.si

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je tudi Papež Frančišek včeraj pozval k odgovornemu ravnanju, da bi omejili nadaljnje širjenje aidsa in dodal, da bi moral vsak okuženi imeti dostop do zdravljenja.


    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.