https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Zamuda tudi v sistemu C pomurskega vodovoda

09.12.2016 ob 12:00  

Medtem ko je prejšnji teden 12 občin sistema B pomurskega vodovoda preneslo premoženje v upravljanje skupnega podjetja, je osem občin sistema C to podjetje v sredo šele ustanovilo. Ob tem so prepričani, da bodo do konca leta izpolnili obveznosti in jim ne bo treba vračati evropskega denarja.

Na izredni skupni seji 12 občinskih svetov občin z območja upravnih enot Gornja Radgona in Ljutomer je vsak svet posebej potrdil odlok o oskrbi s pitno vodo na območju posamezne občine ter o ustanovitvi skupnega javnega podjetja Prlekija, ki bo upravljavec sistema C, poroča STA. Zdaj morajo občine s Prlekijo uskladiti in podpisati še pogodbe o najemu vodovodne infrastrukture in sprejeti usklajene cene vodarine in omrežnine, za kar pa imajo glede na rok ministrstva zelo malo časa. Rok za izpolnitev obvez jim je namreč postavilo 20. december, sicer jim grozi vračanje evropskega denarja.

V sporazumu o lastništvu in upravljanju vodovodnega sistema C so občine maja sicer zapisale, da bodo skupnega upravljavca določile do konca junija, do konca avgusta pa sprejele nov odlok o ustanovitvi javnega podjetja in začeti podpisovati pogodbe o prenosu upravljanja. Na ministrstvu za okolje in prostor pojasnjujejo, da gre pri roku za dostavo dokumentacije za sistem za vsebinsko ugotavljanje izpolnjevanja obveznosti glede skupnega upravljanja, enotne cene in doseganja rezultatov po izgradnji projekta ter dostavo dokumentacije k letos posredovanim končnim poročilom občin po izgradnji vseh treh projektov pomurskega vodovoda.

Roki za predložitev dokumentacije pa so različni zato, ker so odvisni od stanja izvajanja pregleda in obdelave podatkov. Zato je rok za dostavo dokumentacije v sistemu B 15. november, v sistemih B in C pa 20. december. Župani občin sistema C ob tem pravijo, da jim do 20. decembra vsega najverjetneje ne bo uspelo izpolniti, bodo pa to storili do konca leta, tako da bi skupno upravljanje lahko zaživelo z novim letom.

Foto: Shutterstock

Cene oskrbe s pitno vodo po občinah so za zdaj različne, kar bi lahko pomenilo težave pri izpolnjevanju zahtev pri gradnji pomurskega vodovoda z evropskimi sredstvi, saj morajo biti enotne. Predlog elaborata za oblikovanje nove cene storitev imajo sicer pripravljen, sklicali bodo tudi izredne seje občinskih svetov, ministrstvo pa poskušali prepričati, da jim prisluhne.

Sistem C pomurskega vodovoda obsega pomurske občine na desnem bregu Mure, Sveti Jurij ob Ščavnici, Apače, Križevci, Gornja Radgona, Radenci, Veržej in Razkrižje in Ljutomer kot nosilno. Med drugim je bilo izgrajenih 172 kilometrov vodovodnega in 21 kilometrov kanalizacijskega omrežja. Projekt je vreden dobrih 49 milijonov evrov, zgradili so približno 170 kilometrov novega omrežja, štiri črpališča, nekaj črpalnih postaj in vodnih zbiralnikov. Iz njega bo z vodo bolje oskrbljenih okoli 27.000 prebivalcev, na novo jih bo priključenih okoli 10.000.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.