https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Župana bo lahko po novem odpoklicalo ljudstvo

16.12.2016 ob 14:00  

Na včerajšnji seji so poslanke in poslanci s 45 glasovi za in 19 proti sprejel novelo zakona o lokalni samoupravi, ki prinaša možnost odpoklica župana med mandatom.


V razpravi so noveli izrekli podporo poslanci DeSUS, SMC in ZL, proti pa so bili poslanci v SD, SDS in NSi. Novela določa, da lahko občani odpokličejo župana enkrat med mandatom in to v obdobju po preteku 12 mesecev od dneva nastopa mandata in najkasneje 12 mesecev pred potekom mandata, če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji glede števila volivcev v občini, ki podprejo pobudo, zahtevajo glasovanje o odpoklicu in se udeležijo glasovanja.

Število podpisov podpore zahtevi za odpoklic župana je po noveli odvisno od števila prebivalcev v občini tako, da odstotek volivcev, ki naj zahtevo podprejo, pada od 30 odstotkov v občini z do 5000 prebivalci do deset odstotkov volivcev v občini z več kot 100.000 prebivalci.

Odločitev volivcev za odpoklic župana pa je sprejeta, če se glasovanja udeleži več kot 90 odstotkov števila volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, in če za odpoklic glasuje večina volivcev, ki so glasovali, poroča Slovenska tiskovna agencija.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.12.2016 ob 14:44 gost gost

      Edino pravilno, to bi moralo biti že zdavnaj. Pa saj nihče ni nenadomestljiv in se šele kasneje pokaže, koga so volilci sploh izvolili. Tudi to je služba, kot vsaka druga. In ,če te lahko iz vsake odpustijo, zakaj ne iz te, če ne delaš kot je treba, v tem primeru v prid občine in občanov.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.12.2016 ob 18:22 PETER gost

        Mislim ,da se nekaterim šerifom tresejo hlače...NAJ SE JIM LE SAJ SO ZGANJALI IN ŠE ZGANJAJO ČUDEČE POVSOD!

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.12.2016 ob 16:16 gost

      Tako je, najprej so je spičkali z pozicije župan + poslanec, vsaka čast poslancu Sajovcu za to potezo, sedaj jih bomo spičkali mi - občani. Ni vrag, da boš delal slabo ali nikak, pa boš 4 leta drmal sam sebi postavljeno plačo, pa si nesmrten. Poglejte, kdo je glasoval proti temu tej noveli, KRŠČANI IN SDS,ki ima prebežnike z ljudske stranke, tu pa je po osamosvojitvi bilo največ županov z DVEMA stoloma. Ti so začeli na novo postavljeno državo ropati, poglejte- kdo je bil prvi mandatar, kaj je naredil (začetek propada tovarn-stečaji), in kaj se je takrat naučil Janezek-Cerar, pred njim pa prethodniki, isto - delaj kot vidiš, da se dela. Torej resnica stara 1.000.000 let, kaj se Janezek nauči - to Janezek zna. In zato so nas Janezko poslanci in župani pripeljali v pizdo materino.Evropa nas opozarja, da je največ korupcije v državnem zboru, glej si ga zlomka -tudi oni so to ugotovili. Zakaj?. Prej omenjeno, sposobneži na dveh stolčkih, država nula.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.12.2016 ob 16:47 gosr34 gost

      Pravilno, če jih narod izvoli, jih ima tudi pravico odstaviti, če ne izpolnjujejo svojih obljub, ali drugačnih neprevilnosti.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.12.2016 ob 21:37 kodila gost

      Odlično. Takoj je treba v akcijo in nekatere blazneže ustaviti (odstaviti).

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.12.2016 ob 10:40 silvano gost

        Eni župani so tako naduti ,tako arogantni ,vsevedi in napihnjeni ,da bodo počili ,če se jih pod nujno odpokliče..... in takoj razišče njihove nore projekte in odlivanje in plačevanja raznim družinskim firmam ,ki delajo za občine....

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.12.2016 ob 22:41 gost

      Se strinjam vendar bi morali enako tudi z poslanci, ker jih narod izvoli in če ne delajo prav bi mogli tudi njih odpoklicati.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.12.2016 ob 15:36 gost

      Nisi pravilno napisal! Ne pislanci ampak POSRANCI...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.12.2016 ob 20:44 gost

      Ka je Kardinal tulipanček zaj pa maš pogoje za odstrel

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.12.2016 ob 9:50 Ljubo gost

      V lotmerki se narod že pripravlja za odpoklic cesarice. Zakaj SLS nasprotuje zakonu je jasno, saj imajo največ šerifov po državi, kjer pa svojih šerifov nimajo pa goreče podpirajo bedarije neodvisnih, lep primer je lotmerška španovija.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.12.2016 ob 17:18 Matej gost

      Ja v lotmerki bomo zaceli, ker taksno vladanje kot ga zal upravlja zupanja, ni podobno nicemer. Realno sliko naj pokaze, kako je lahko privarcevala denar, ja s tem ko je zaprla zavode za dobrobit obcana??? da bo pokrila zgubo v proracunu? Sramota .In ko poslusas njena sprenevedanja in govor za sprejemu, kot da je vse z rozcami poslano.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.12.2016 ob 19:57 6666 gost

      Te v Soboti to trbej čimprej urediti in odpoklicati župana

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.