https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pomoč mladim prevzemnikom kmetij

14.02.2017 ob 8:00  

Ukrep je namenjen dvigu produktivnosti in  konkurenčnosti kmetijstva s podporo mladim kmetom za lažji prevzem in strukturno prilagoditev kmetijskega gospodarstva po prevzemu.

Kdo lahko kandidira za sredstva iz tega ukrepa?

Upravičenec za prijavo na razpis je mladi kmet, ki je na dan oddaje vloge na javni razpis star od 18 do vključno 40 let, ima ustrezno poklicno znanje in ustrezno usposobljenost ter prvič vzpostavlja kmetijo. Bistvene novosti, ki izhajajo iz prve potrjene spremembe PRP 2014–2020 so, da se  podaljšuje obdobje začetka vzpostavitve kmetije iz 18 na 24 mesecev pred oddajo vloge na javni razpis; dopolnjena je tudi opredelitev vzpostavitve kmetije (vstop v podukrep omogoča ob lastniku kmetije tudi solastniku, upravičencem, ki so bili vpisani v register kmetijskih gospodarstev (RKG) več kot dve leti pred oddajo vloge na javni razpis, če v obdobju več kot dveh let pred oddajo vloge na javni razpis še niso prejeli sredstev iz ukrepov kmetijske politike, razen iz naslova izobraževanj, in hkrati v RKG še niso imeli evidentiranih zemljišč v upravljanju in tistim upravičencem, ki so imeli ob oddaji vloge na javni razpis že vzpostavljeno knjigovodstvo za primarno kmetijsko proizvodnjo na svoje ime.)

Foto: siol.net

Upravičenci tudi pravne osebe

V sredini decembra lani je Evropska komisija potrdila drugo spremembo programa razvoja podeželja. Sedaj so upravičenci pravne osebe, ki so enostavne gospodarske družbe, saj je takšna oblika primerljiva z opredelitvami, ki pri ukrepu veljajo za mlade kmete. Družbe z do devet zaposlenimi se obravnava kot mikro podjetja, z deset do 20 zaposlenimi pa kot mala podjetja. A na žalost ta sprememba še vedno ne izenačuje vseh mladih kmetov, saj v veljavi še vedno ostaja omejevalni dejavnik 80 hektarjev kmetijskih zemljišč, ki jih ima mladi kmet v upravljanju. Kajti konvencionalna kmetija z zaokroženo kmetijsko proizvodnjo (poljedelstvo in živinoreja) na 80 hektarjih lahko zagotovi največ štiri delovna mesta, nikakor pa ne devet ali celo optimalnih 20 delovnih mest.

Za izvajanje ukrepa na voljo 52,3 milijona evrov

Za izvajanje ukrepa v programskem obdobju 2014–2020 je na voljo 52,3 milijona evrov iz evropskih virov, navaja pomurje.si. Podpora se dodeli kot pavšalna pomoč v obliki nepovratne finančne pomoči. Znesek podpore znaša 45.000 € na upravičenca, če je na prevzeti kmetiji zaposlen ali v poslovnem načrtu predvidi zaposlitev na prevzeti kmetiji. Če pa upravičenec na prevzeti kmetiji ni zaposlen, niti tega ne načrtuje v poslovnem načrtu, znaša znesek podpore 18.600 € na upravičenca. Mladi kmet mora imeti v upravljanju najmanj šest hektarjev primerljive kmetijske površine in največ 80 hektarjev oziroma najmanj 15 glav velike živine (GVŽ) in največ 160 GVŽ istovrstnih živali za vzrejo ali najmanj 60 čebeljih družin in največ 200 čebeljih družin. Lastnik kmetije pa je moral postati z medgeneracijskim prenosom ali nakupom kmetije, prav tako mora predložiti poslovni načrt za obdobje treh let, v katerem prikaže predviden gospodarski razvoj kmetije in v letu prijave na javni razpis mora biti vložena zbirna vloga.

Foto: novice.najdi.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. melita
      14.02.2017 ob 9:43 melita

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.