https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pomurski študentje socialnega dela nadaljujejo z aktivnostmi

29.03.2011 ob 22:40  

Na Fakulteti za socialno delo je Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo (IRSSV) predstavila direktorica mag. Barbara Kobal Tomc, saj Pomursko društvo za krepitev socialnega dela (PDKSD) opaža, da študentje zelo slabo poznajo delovanje Inštituta.

Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo ustanovljen leta 1996

Ustanoviteljske pravice in obveznosti za Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo (Inštitut), ki ga je ustanovila Republika Slovenija leta 1996, izvršuje Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Inštitut skrbi za oblikovanje in vzdrževanje različnih baz podatkov za socialnovarstvene storitve ter spremlja razvojne kot eksperimentalne programe, sodeluje pa tudi v mednarodnih projektih z različnimi raziskovalnimi, upravnimi, strokovnimi in izvajalskimi organizacijami ter pripravlja tudi strokovna srečanja. Raziskovalnemu oddelku se je v letu 2004 pridružila še Enota za analize in razvoj – Otroška opazovalnica, ki ima nacionalni in mednarodni pomen.

Pomursko društvo za krepitev socialnega dela je na matični fakulteti nedavno organiziralo posvet s strokovnjaki, v prihodnosti pa pripravljajo še nekaj projektov. Eden največjih bo poletni festival "Zbüjdi se!"

Letni plan Inštituta obsega približno dvajset nalog

Direktorica je predstavila tipe nalog, ki se izvršujejo na Inštitutu, in sicer primerjalno analizo, raziskavo in evalvacijske študije. Kobalova pravi, da se evalvacije nacionalnih programov ponavadi delajo za pet let naprej, sedaj pa poskušajo delati tudi za deset let naprej in dodaja: "Za vsako leto se pripravi en plan, ki obsega približno dvajset nalog." Kobalova še pojasnjuje, da so lani delali za brezdomstvo v Sloveniji, pri čem so sodelovali s Kralji ulice, Fakulteto za družbene vede in Pedagoško fakulteto.

Napredovanje Inštituta je danes veliko boljše kot prejšnja leta

Prvi ukrep Inštituta je bila raziskovalna dejavnost, s katero je napredovanje v njem veliko boljše kot prejšnja leta. "Na Inštitutu, ki ima zelo specializiran krog, imamo sicer manj delavnih mest kot prejšnja leta, saj je zaposlenih le devet, tri pa so na porodniškem," je pojasnila Kobalova in dodala, da imajo tudi veliko študentov na praksi, predvsem študentov FDV-ja, ki večinoma vnašajo podatke anket. "Mislim, da imamo dovolj FDV kadra in lahko damo priložnost še drugim," meni Kobalova, ki zase pravi: "Zelo rada sodelujem z drugimi, sem zelo odprta oseba, delam pa s tistimi, ki vedo, kaj in kako se dela."

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.