https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Projekt Šolar na smuči (ne)zanimiv za pomurske šole

03.02.2017 ob 7:00  

Da bi čim več otrokom omogočili brezplačen smučarski dan na enem od slovenskih smučišč, tudi letos teče vseslovenski projekt Šolar na smuči. Vanj je vključenih pet smučarskih centrov, razpršenih po vsej Sloveniji, da bi dva tisoč učencem četrtega in petega razreda omogočili brezplačno enodnevno smučanje in učenje smučanja. Od pomurskih šol je odziv dokaj slab, saj so se na smučišča podale vsega štiri šole.

Posamezna šola se mora za projekt prijaviti, vključiti vsaj 90 odstotkov otrok iz razreda ter poskrbeti za prevoz in dovoljenje staršev. Po znanih podatkih so se ga udeležile vsega štiri pomurske šole, in sicer Osnovna šola II Murska Sobota z 58 učenci, OŠ Kapela s 23 učenci, OŠ Križevci s 30 učenci in OŠ Stročja vas s 15 učenci. Vse pa so tudi zaradi bližine izbrale smučanje na Mariborskem Pohorju. Skupaj so na smučanje odpeljali le 126 pomurskih otrok, poroča Večer.

Foto: otok-sporta.si

Pobudniki za smučanje so bili starši

Na Osnovni šoli Kapela so na smučanje odpeljali 23 četrto- in petošolcev. Kot je za Večer povedala ravnateljica Anastazija Avsec, je večina otrok prvič stala na smučeh, s smučanja pa so se vrnili navdušeni in izjemno veseli. »Priznam, da sem bila nekoliko skeptična, saj mnogi naši otroci nimajo izkušenj s smučanjem pa tudi primerne opreme ne. Smučišča, ki je pred leti delovalo na Kapeli, danes ni več, sneg pa v zadnjih zimah ni pogosto pobelil naših hribov. Za sodelovanje smo se odločili, ker smo lani izvedli anketo, v kateri je veliko staršev izrazilo željo, da bi za otroke izvedli šolo smučanja. In ta akcija je bila lepa priložnost pa tudi šola smučanja na Pohorju je bila odlično in profesionalno izvedena,« je še povedala.

Kljub zahtevni izvedbi, veselje otrok odtehta

Že pet let so v ta projekt vključeni na šoli v Stročji vasi. »Veseli me, da se v Sloveniji izvaja takšna akcija, saj mnogi otroci smučanje doživijo samo po televiziji. Tudi večina naših otrok je prvič stala na smučeh,« je povedal tamkajšnji športni pedagog Tomislav Ivančič. »Izvedba je za šolo zahtevna, saj je treba poleg organizacije in dovoljenj poskrbeti tudi za športno opremo. Ampak ko vidiš, kakšen užitek je to za otroke in kakšno veselje, veš, da je bilo vredno to narediti za učence.«
Za smučanje so se odločili tudi na OŠ Križevci, kjer so prav vsi starši podprli idejo, da gredo njihovi otroci na smučanje. »Zavedamo se, da vsi otroci nimajo smučarske opreme, pa smo jim svetovali, naj si jo izposodijo pri prijateljih ali drugih, ki hodijo smučat, tako da nihče ni bil brez nje,« doda ravnateljica Vasilija Stolnik, ki si prizadeva, da bi učencem omogočili različne dejavnosti. Nedvomno pa je enodnevno smučanje za šole organizacijsko zahteven projekt, zanj je potrebno tudi malo poguma.

Foto: slovenskenovice.si

Pomurske otroke si želijo tudi na smučišču Rogla

Odziv iz Pomurja je dober, je povedal Iztok Tomšič iz Smučarskega centra Mariborsko Pohorje: »Žal nam je le, da v enem tednu na smučišču ne moremo sprejeti več kot 500 otrok oziroma največ 100, 120 na dan.« Z vsemi vadijo učitelji smučanja, otroci, ki pridejo, pa so navdušeni in zadovoljni. Posebno je pohvalil prilagodljivost in discipliniranost pomurskih otrok.
Damjan Prosenak iz Smučarskega centra Rogla pa je povedal, da pri njih niso dobili prijave nobene od šol iz Pomurja. »Pa bi si to zelo želeli, saj so ravno pomurskim otrokom smučišča in s tem smučanje najtežje dostopni. Zavedam se, da je lahko problem športna oprema, vendar jim lahko vse potrebno zagotovimo tudi na smučiščih. Veseli jih bomo, če pridejo.«
V projektu sodeluje okoli dva tisoč otrok iz vse Slovenije, skoraj polovica jih na smučeh stoji prvič. Častni pokrovitelj akcije je predsednik države Borut Pahor, ambasador pa smučar Jure Košir. Starši pri tem plačajo prevoz na smučišče, kar stane okoli deset evrov, za izposojo celotne smučarske opreme pa še dodatnih osem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2017 ob 10:19 gost

      Vej če bi fuzbal trbelo iti špilat bi nej zadosta avtobusov meli ka bi jih odpelali.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.02.2017 ob 11:22 smučar gost

      glede na pogoje ki jih postavljajo (da mora iti skoraj ves razred, da se poskrbi za smučarsko opremo...) pa kje ima večina prekmurcev oz. staršev možnost da otroka ki res ni nikdar stal na smučeh,kljub vsemu še fiancira za tako po meni povsem zgrešeno akcijo..... čisto drugo bi bilo ko bi nek razred v celoti peljali na smučanje in vse financirali..... zdaj se pa večina šol odloči za ta projekt predvsem tistih, iz konca slovenije kjer že večina otrok smuča in so blizu smučišč..

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.