https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Jutri se izteče rok za vpis prvošolcev v osnovne šole

27.02.2017 ob 11:00  

Rok za vpis otrok v prvi razred se izteče jutri. V prvi razred morajo starši vpisati otroke, ki so ali bodo v tem koledarskem letu dopolnili starost šest let. V šolske klopi bodo tako v prihodnjem šolskem letu prvič sedli otroci, ki so bili rojeni leta 2011.

Če pa starši menijo, da njihov otrok še ni pripravljen za vpis v šolo, lahko predlagajo odložitev šolanja. Nepripravljenost pa je potrebno posebej ugotavljati.

Zakon pa posebej ne ureja predčasnega vpisa, ki pa je možen. Starši morajo v tem primeru na šolo nasloviti vlogo, o kateri odloči ravnatelj, v primeru pritožbe pa pritožbena komisija.

Predčasno, je v osnovno šolo v povprečju vpisanih okoli 50 otrok, na leto to kažejo podatki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Foto: strokovnjakodgovarja.com

Ob vstopu v šolo so otroci v Sloveniji stari od pet let in osem mesecev do šest let in osem mesecev. Po navedbah ministrstva je to podobno kot v večini držav z visoko razvitim šolskim sistemom.

Starši lahko otroka vpišejo v eno izmed 452 javnih ali eno izmed šestih zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javni program. 28 osnovnih šol pa je na voljo učencem s posebnimi potrebami. Sicer pa je otroka potrebno vpisati v kraju, kjer stalno oziroma začasno prebiva. Starši ga lahko vpišejo tudi v drugo šolo, vendar mora ta s tem soglašati, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kot zanimivost velja omeniti, da se je leta 2011 v Sloveniji rodilo 21.947, leto prej pa 22.343 otrok. Tako se je lani v 1. razred osnovne šole vpisala statistično največja generacija otrok v času samostojne Slovenije, saj je bilo vpisanih 22.293 otrok.

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.