https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Začenja se sezona cvetnega prahu breze

22.03.2017 ob 9:35  

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja je objavil opozorilo, da se v prihodnjih toplih dneh začne sezona cvetnega prahu breze, ki ima velik alergeni potencial in tako alergikom greni sončne dni.


Prav na cvetni prah breze je občutljivih največ Slovencev. Preobčutljivih je 54 % odraslih bolnikov s senenim nahodom ali astmo. Povečana obremenjenost zraka je večkrat samo lokalno, ob hišah in v parkih, saj je breza zelo priljubljeno okrasno drevo.

Cvetenje breze se običajno začne v zadnjih dneh marca in traja ves april, se pa pojavljanje cvetnega prahu v Sloveniji razlikuje glede na podnebje.

Foto: zdravje.si

Nacionalni inštituti za varovanje zdravja preobčutljivim posameznikom priporoča izvajanje ustreznih preventivnih ukrepov in upoštevanje navodil zdravnika.

V zraku je največja koncentracija cvetnega prahu takrat, ko se najbolj premikajo zračne mase, to je zjutraj, ko se začnejo segrevati, in zvečer, ko se ohlajajo. Veter pa nosi cvetni prah naokrog. Najbolj primeren čas za sprehod in prezračevanje je po dežju in v nočnih urah, če seveda ne piha veter.

Pomembno je, da alergiki kljub lepim sončnim dnem ostajajo v zaprtih prostorih in da ne zračijo stanovanja, ko je v zraku največ cvetnega prahu.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.