https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Indijci operirajo Američane, Avstralci "lezejo v rit" McDonaldsu

05.04.2011 ob 17:06  

April velja za študentski mesec sociale in zdravstva (MSZ) in letos se tradicionalni niz dogodkov odvija že osmič. V ponedeljek je bila pod okriljem ljubljanske študentske organizacije otvoritev MSZ, kjer so popotniki na potopisnem predavanju Sociale in zdravstva po kontinentih preko fotografij predstavili svoje poglede in izkušnje, predvsem kako je poskrbljeno za študente v Avstraliji,  Indoneziji, Afriki in Indiji.

Zdravstvo v Avstraliji je odlično in zastonj

"Avstralija z 122 milijoni prebivalcev je zelo prijazen kontinent, s tipičnim pozdravom že takoj na meji "Hey, mate" in kontinent, ki se zelo malo ukvarja tako s politiko kot tudi s sosedi," je v uvodni besedi predstavil popotnik in dodal: "Avstralci so zelo ponosni "vokabularji", saj si izmišljujejo veliko besed. Iz Novozelandcev se norčujejo in jih imenujejo kar "kiwije"." Med turisti je zelo aktualen Veliki koralni greben, ki ima zelo lepe plaže, vendar se tam večinoma ne kopajo, saj je v morju veliko meduz, zaradi katerih je bilo tudi že nekaj smrtnih žrtev.

Avstralski domorodci, Aborigini, živijo v zelo slabih pogojih, brez osnovnih pripomočkov in so odrinjeni na rob družbe, njihova življenjska doba pa je 13 let krajša od Avstralcev, ki so tja priseljeni. "Veliko težav imajo z alkoholom, drogami in tudi kriminalom," je pojasnil govornik in dodal, da je zdravstvo tam odlično in zastonj, primanjkuje pa zdravnikov. Najbolj iskan kader v Avstraliji so medicinske sestre, ki so zelo dobro plačane. "V Avstraliji, kjer je radodaren sistem štipendij, imajo kar 38 univerz medicine in eno privatno,« je povedal popotnik in zaključil: "Avstralska zveza kardiologov je dobila veliko denarja od McDonaldsa, saj so jim dali 9 kljukic, s čimer so potrdili, da je njihova hrana zdrava."

V Indoneziji je zdravstvo slabo, zdravstvenega sistema pravzaprav ni

Popotnik je predstavil Indonezijo kot skupek plemen različnih kultur, s prevladujočo islamsko vero, ki ima ekonomsko središče na otoku Java, kjer je skupina ljudi, ki skrbi za zdravje. "V Indoneziji obstaja šolski sistem. Celo vsaka vas ima svojo šolo, vrtec in tudi bolnico," je povedal govornik in dodal: "Zdravstvo je zelo slabo, pravzaprav sploh ni zdravstvenega sistema, niti prave pomoči, če si kot turist tam in se ti kaj zgodi, je najboljše, da poiščeš pomoč na Baliju, kjer poskrbijo zate in te pozdravijo." Govornik je svojo kratko predstavo o Indoneziji zaključil z mnenjem, da muslimani živijo dlje kot kristjani, saj je del njihove religije tudi to, da si najmanj petkrat na dan umijejo roke, tako da so bolj čisti od kristjanov.

V Zambiji ob dnevu Boja proti AIDS-u pripravijo ceremonijo

Zambija z 12 milijoni prebivalcev je republika v Južni Afriki, kjer je uradni jezik angleščina. Je država tropskega podnebja, ki nima dostopa do morja, večino površja predstavljajo planote. "Na ritem življenja precej vpliva klima," je pojasnila popotnica in dodala: ivljenska doba Zambijcev je zelo kratka, nekje do 40 let." Prebivalstvo tukaj živi v blatnih hiškah, povprečno z desetimi otroki v družini, "dva do trije otroci pa umrejo takoj po porodu ali do pubertete," je povedala in pojasnila: "Vzrok smrti takoj po porodu tiči v tem, da so vasice, v katerih živijo te družine precej odmaknjene od bolnice, tako da jih veliko rodi doma ali na poti v bolnico. Če pa že rodijo v bolnici, morajo s sabo prinesti sterilne rokavice, polivinil, rjuhe, ob sebi pa morajo imeti tudi mamo ali kako drugo sorodnico, ki bo skrbela zanjo, saj medicinske sestre skrbijo izključno le za terapijo."

Vzroki smrti so še vedno AIDS, malarija in tuberkuloza, Zambija pa je na splošno bolj okužena z virusom HIV in tuberkulozo kot ostala Afrika. Govorka je s prijateljicami bila v Zambiji ravno v času, ko je bil Dan boja proti AIDS-u, tako da so lahko videle celotno ceremonijo, ki jo pripravijo na ta dan.

V Indiji je bolnica plačljiva, večina zdravnikov pa je v privatnem sektorju

"Indija je država s preveč prebivalstva, kjer ti noben nič ne pomaga in kjer imajo kompleksen zdravstveni sistem, ki ti ga državljani ne zanjo pojasnit, ker ga niti sami ne poznajo. Imajo pa tudi slabo socialo, dogajajo se korupcije med zdravniki in tudi politiki," je za začetek pojasnil govornik. Zdravstvo v državi cveti in ima veliko medicinskih fakultet. "Zdravstvo je na nivoju, saj je večino, kar 90 % zdravnikov v privatnem sektorju, ki si jih revni ne morejo privoščiti. Čeprav je 40 % revščina je bolnica plačljiva. Tisti dan, ko se posameznik gre zdravit, mora tam plačati, revni si seveda tega ne morejo privoščiti. Zdravstvo je zastonj le za tiste, ki zaslužijo manj kot dolar na dan," je pojasnil popotnik in omenil, da je Indija druga po tem, koliko tujcev ozdravijo, predvsem Američanov.

Največ je lepotnih operacij, zamenjave kolka in operacij srca. Kvaliteta bolnic je ekstremna in na nivoju, prav tako pa tudi sam študij, v bolnici pa je zaposlenih veliko zahodnjakov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.