https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Otroci vrtca Šalovci v objemu besed

Šalovci, 8.4.2017  

Vrtec pri OŠ Šalovci se je to šolsko leto obogatil z novim projektom. Prijavili smo se v vseslovenski projekt »V OBJEMU BESED«, ki so ga omogočili: Univerza v Mariboru – Pedagoška in Filozofska fakulteta, Bralna značka, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Ministrstvo za kulturo.

Družinska pismenost je termin, ki se v strokovni literaturi v angleškem jeziku uporablja v različnih pomenih. Znotraj družine potekajo različne aktivnosti, ki razvijajo in spodbujajo pismenost pri otroku. Seveda pa so te aktivnosti odvisne od tega, kje ta družina živi, kakšna so pričakovanja širše družbe in koliko se družina vključuje v širše okolje. Naš projekt temelji na medgeneracijskem sodelovanju otrok, staršev in vzgojiteljev, da bi odkrivali svet knjig, sprejemali različne zgodbe in brali kakovostne knjige. Branje je temelj pridobivanja znanja na vseh področjih človekovega življenja.

Cilji projekta so postaviti ustrezne mehanizme za spodbujanje družinskega branja in metod dela za različne populacije deprivilegiranih odraslih, ki jih je treba opolnomočiti, da bi lahko na svoje otroke prenesli bralne navade; razširiti bralno kulturo in zavedanje o njeni pomembnosti na čim širši sloje prebivalcev. Potrebno je tudi spremeniti odnos do branja – ta naj bo pozitiven, branje naj postane vrednota.


Vzgojiteljici iz vrtca sva se udeležili izobraževanj za kvalitetnejšo delo v okviru tega projekta. Sedaj kot multiplikatorki v vrtcu v okviru tega projekta peljemo dve dejavnosti hkrati. Prva je delo z našima skupinama otrok v dopoldanskem času - Bralni nahrbtnik. Otrok nese nahrbtnik, napolnjen s knjigami domov. Skupaj s starši si izbere slikanico. Doma knjige skupaj prebirajo, se pogovarjajo in si jih ogledujejo. Po enem tednu otrok prinese nahrbtnik nazaj v vrtec in ostalim poroča o branju v družini. Preberejo najmanj 3 slikanice.

Druga dejavnost je delo v popoldanskem času z otroki in starši. Skupno imamo 10 srečanj, kjer staršem in otrokom predstavljava pomen družinskega branja, pismenosti v vsakdanjem življenju, spoznavanje pomena informiranosti, slikanice z naravoslovnimi, glasbenimi vsebinami ter možnost izbire kakovostnega bralnega gradiva. Obiskali smo si že tudi Pokrajinsko in študijsko knjižnico v Murski Soboti ter otroški lutkovni kabaret Čuk na palici v Gledališču Park v Murski Soboti. Na naše zadnje srečanje pa smo povabili tudi avtorico kakovostnih slikanic in knjig. Ta dan bodo vsem nam podeljena bralna priznanja otrokom ter diplome o sodelovanju.

Vseskozi pa nam je v pomoč najina evalvatorka iz Maribora, doc. dr. Simona Pulko, prof. slovenščine. Ob vsem tem pa otroci dobijo še odlična darila – slikanice, igralne karte, plakat; torej vse potrebno za razvijanje bralne pismenosti. Glasno branje, pogovor z otrokom, čas, ki ga preživimo skupaj, so nenadomestljivi. Otrok ne uživa le v branju, srečen je, ker smo z njim!

Sandra Tibola in Suzana Balek,
vzgojiteljici in multiplikatorki

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.