https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Puconska Kema med zmagovalci na slovenskih dnevih energetike

12.04.2011 ob 13:05  

Na 13. dnevih energetikov, ki v Portorožu letos potekajo pod geslom »Dajmo prednost energetski učinkovitosti«, je Kema Puconci v kategoriji za nagrado obnovljivih virov energije sinoči slavila zmago s svojim Logističnim centrom tako po izboru strokovne komisije kot tudi po izboru spletnega glasovanja. 

Ministrstvo za gospodarstvo Republike Slovenije in Časnik Finance sta letos že petnajstič razpisala nagradna natečaja za energetsko učinkovito podjetje, in sicer dvanajstič za energetsko učinkovit projekt ter četrtič za projekt obnovljivih virov energije. 

Toplotne črpalke služijo prihranku denarja in zmanjšanju izpustov CO2 

KEMA Puconci d.o.o. se je na izbor prijavila s projektom »Ogrevanje in hlajenje Logističnega centra s pomočjo geotermalne energije – toplotne črpalke«, katerega cilj so nove usmeritve pri oskrbi in porabi energije ter učinkovito in aktivno upravljanje z energijo in alternativnimi viri energije. Na ta način v Kemi stremijo k zmanjševanju stroškov ogrevanja in hlajenja, hkrati pa bistveno prispevajo k zmanjšanju izpustov CO2 ter ostalih toplogrednih plinov in tako s svojim odgovornim ravnanjem prispevajo svoj delež k ohranjanju okolja in varovanju neobnovljivih energetskih virov. 

Logistični center je velik 8000 m2, od katerih je 2.500 m2 pokritih površin. Za ogrevanje in hlajenje tega objekta so v Kemi uporabili toplotno črpalko voda-voda. Ugotovili so, da za sezono hlajenja in dve sezoni ogrevanja 1.420 m2 velike površine porabijo okoli 6.300 evrov, hkrati pa poudarjajo, da so stroški vzdrževanja takšne toplotne črpalke minimalni. Projekt Logističnega centra Keme Puconci je v finalnem izboru kategorije obnovljivih virov energije premagal sončno elektrarno BTC ter skupni projekt podjetij Talum d.d. ter C&G, ki sta sodelovali s projektom postavitve največjega fotovoltaičnega polja v Sloveniji. 

Prijavilo se je 17 podjetij 

Na natečaj je v štirih kategorijah prispelo 17 prijav, nagrade Časnika Finance in Ministrstva za gospodarstvo za energetsko učinkovitost, ki so jih včeraj podelili na Dnevih energetikov v Portorožu, pa so poleg Keme Puconci, prejeli še Premogovnik Velenje (ta je zmagal v kategoriji najbolj učinkovito veliko podjetje), podjetje Vizualne komunikacije comTEC (izbrano je bilo za energetsko najbolj učinkovito manjše podjetje) ter družba Plan-Net , ki je komisijo prepričala z energetsko učinkovitim projektom.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.